Videanu: “Daca in 24 de ore Guvernul nu restituie banii primariilor, PDL depune plangere penala”

de Sorina Ionasc Postat la: 06.06.2012 13:45 Ultima actualizare: 06.06.2012 13:50

FOTO: Ovidiu Micsik/ Mediafax
PDL va depune o plangere penala imporiva premierului Victor Ponta pentru abuz in functie, daca in 24 de ore nu va pune in aplicare decizia Curtii Constitutionale si nu restituie banii primariilor, a declarat, miercuri, democrat-liberalul Adriean Videanu.
Videanu a precizat, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul Ponta “se joaca cu legea”, iar premierul a decis unilateral ca nu este obligat sa respecte decizia Curtii Constitutionale si sa restituie banii primarilor, “in spiritul deciziei Curtii”.
“Il avertizam public pe domnul Ponta ca daca in 24 de ore nu va pune in aplicare decizia Curtii Constitutionale, PDL va face o plangere penala pentru abuz in functie”, a adaugat Videanu.
El a mai spus ca legea este egala pentru toti cetatenii indiferent daca se afla intr-o pozitie cum este cea de prim-ministru.
In 25 mai, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul isi mentine decizia de a retrage banii primiti de catre primariile PDL de la Executivul Ungureanu, deoarece jumatate dintre acestea nu inregistreaza arierate si nici nu necesita fonduri de cofinantare a proiectelor europene.
El a aratat ca judecatorii Curtii Constitutionale considera ca dispozitiile ordonantei de urgenta emise de actualul Guvern pentru recuperarea banilor de la autoritatile locale sunt constitutionale si nu permit recuperarea banilor decat in cazul acelor primarii care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente si de capital sau care trebuie sa finanteze proiecte UE.
Premierul a aratat totodata ca Guvernul Boc a emis, la sfarsitul anului 2008, odata cu preluarea mandatului de guvernare, un act normativ similar prin care a retras banii unor primarii, alocati de Guvernul Tariceanu din Fondul de rezerva, si ca acest act a fost atacat de trei ori la Curtea Constitutionala, judecatorii hotarand de fiecare data ca decizia Guvernului Boc este legala.
Potrivit premierului, din totalul celor 1.657 de primarii care au primit bani de la Guvernul Ungureanu, un numar de 810 nu inregistreaza “niciun leu datorie” si nici nu necesita cofinantarea unor proiecte UE.
“La cele 810 primarii putem lua toti banii inapoi fara niciun fel de problema, ramane sa explice fostul Guvern de ce a dat bani la 810 primarii PDL si UDMR care nu aveau niciun fel de datorie inregistrata si niciun program european care sa fie cofinantat. Erau clar bani de campanie electorala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *