VIDEO. 10 metode de a scapa natural de insomnie

Un studiu britanic a demonstrat faptul ca peste 80% din populatie are probleme cu somnul, mai mici sau mai mari, scrie The Mirror. Anual, medicii prescriu milioane de medicamente pentru dormit, dar publicatia britanica a discutat cu mai multi experti si a facut un top al metodelor naturale care te pot ajuta sa adormi.
1. Inspira pe nara stanga
Expertii spun ca aceasta metoda din yoga reduce tensiunea si te calmeaza. Specialistul in medicina holistica Peter Smith spune sa te asezi pe partea stanga si sa-ti pui un deget peste nara dreapta pentru a o inchide. Apoi incepe sa respiri incet, adanc, numai pe nara stanga. Aceasta tehnica este deosebit de eficienta in cazul in care insomnia este cauzata de bufeuri cauzate de temperatura ridicata sau de menopauza.
2. Strange si relaxeaza
Relaxarea tuturor muschilor iti pregateste corpul pentru somn. Expertul in anxietate Charles Linden spune ca trebuie sa te intinzi pe spate, sa inspiri lent, adanc, pe nas si, in acelasi timp, sa-ti strangi cat de tare poti degetele de la picioare ca si cum ai vrea sa le aduni sub talpa, apoi sa le relaxezi. Apoi, treci la un al doilea exercitiu. Respirand adanc si lent indreapta-ti cat de tare poti degetele de la picioare in directia genunchilor, apoi relaxeaza. Inspira din nou si contracta pe rand muschii gambelor, apoi coapsele, fesele, burta, pieptul, iar la final bratele. Continua procesul in intregul corp, contractand si relaxand muschii unul cate unul. Dupa ce ajungi din nou de la cap la degetele de la picioare, respiratia ar trebui sa fie deja stabila si vei fi pregatit sa adormi.
3. Incearca sa ramai treaz/a
Propune-ti sa nu adormi si incearca sa rezisti provocarii. Se numeste paradoxul somnului, spune psihoterapeutul Julie Hirst. Tine-ti ochii larg deschisi si repeta-ti continuu “nu voi adormi”. Potrivit lui Julie, creierul nu proceseaza dorinte negative, asa ca interprezeaza mesajul ca pe un ordin de somn, iar muschii oculari obosesc imediat si ochii se inchid.
4. Deruleaza-ti invers filmul zilei
Amintindu-ti o multime de detalii in ordine inversa iti elibereaza mintea de griji. Sammy Margo, care a scris “Ghidul unui somn bun”, spune ca amintirea conversatiilor, privelistilor si sunetelor te ajuta sa ajungi intr-o stare mentala pregatita pentru somn.
5. Da-ti ochii peste cap
Tot Sammy Margo spune si ca daca inchizi ochii si ti-i dai peste cap de trei ori ti se va face somn. In opinia ei, aceasta actiune simuleaza gestul pe care-l faci in mod natural atunci cand adormi si ar putea ajuta la declansarea secretiei de melatonina, hormonul somnului.
6. Doar imagineaza-ti
Meditatia vizuala functioneaza mai bine daca folosesti cel putin trei simturi. Sammy Margo te sfatuieste sa te imaginezi intr-o situatie in care te simti multumit – un paradis tropical, navigand in ape line, plimbandu-te pe un camp cu flori. Si pe masura ca-ti explorezi “locul tau fericit”, imagineaza-ti ca mirosi florile, simti iarba sau nisipul sub talpi si auzi clipocitul apei. Ar trebui sa te simti repede relaxat si dus de valuri.
7. Zumzaie
Meditatia yoga gnereaza un simt al calmului atot-cuprinzator, spune dr. Chris Idzikowski, de la Centrul Somnului din Edinburgh. Asaza-te intr-o pozitie comfortabila, inchide ochii, lasa-ti umerii sa cada, relaxeaza-ti maxilarul, dar tine gura usor inchisa. Inspira pe nas cat de adanc poti fara sa faci efort, asigurandu-te ca ti se ridica abdomenul, nu pieptul. Apoi, expira usor pe gura, cu buzele apropiate ca sa iasa un fel de zumzait sau mormait. Incearca sa scoti acest zgomot pe toata durata expiratiei si vei simti cum iti vibreaza pieptul. Concentreaza-te exclusiv asupra acestei vibratii timp de sase respiratii, apoi stai linistit un moment. Spune-ti ca esti pregatit de somn, ridica-te incet din fotoliu si du-te in pat.

8. Apasa in punctele esentiale
Exista puncte speciale in corp care incurajeaza somnul cand sunt apasate usor dar ferm. Pune-ti degetul mare pe punctul dintre sprancene, deasupra nasului. Tine apasat cam 20 de secunde, apoi elibereaza putin si repeta inca de doua ori.
Dupa aceea, asaza-te la marginea patului si pune piciorul drept peste genunchiul stang. Gaseste linia despartitoare dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *