VIDEO. Presedintele Donald Trump a anuntat retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris: Iesim, dar vom incepe sa negociem un acord corect

UPDATE 22.00: Presedintele american, Donald Trump,?a anuntat, joi seara, decizia privind retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, confirmand astfel informatiile aparute in presa americana.?

“Acordul de la Paris este foarte nedrept fata de Statele Unite. Prin acordul de la Paris s-ar transfera locuri de munca in afara Statelor Unite, alte tari obtinand avantaje financiare in competitia cu America. Pentru a-mi indeplini angajamentul solemn de a proteja America si cetatenii sai, Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, dar incep negocieri fie pentru a reintra in Acordul de la Paris, fie o tranzactie intru totul noua in baza unor prevederi care sa fie echitabile pentru Statele Unite, afacerile sale, muncitorii sai, poporul sau, contribuabilii sai. Asadar iesim. Dar vom incepe sa negociem si vom vedea daca putem sa facem un acord care sa fie corect”, a declarat Donald Trump.

In urma anuntului facut de liderul de la Casa Alba,?China pare sa devina partenerul global al Europei in materie de schimburi comerciale si securitate. Premierul chinez, Li Keqiang, se va intalni vineri cu oficiali UE, la Bruxelles, unde vor exista discutii inclusiv despre testele balistice nord-coreene si productia de otel.?
In plus, in context, aflat joi la Berlin, Li Keqiang a reiterat sustinerea Chinei pentru Acordul climatic de la Paris, contestat de Statele Unite. “China isi va respecta responsabilitatile in sensul contracararii schimbarilor climatice”, a declarat Li Keqiang dupa intrevederea pe care a avut-o cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Fostul presedinte american, Barack Obama, si-a exprimat regretul dupa decizia succesorului sau.?

“Pentru tarile care s-au angajat in acest viitor, Acordul de la Paris a deschis portile pentru ca intreprinderile, oamenii de stiinta si inginerii sa declanseze investitii si inovatii de inalta tehnologie si cu putin carbon la o scara fara precedent. Tarile care raman in Acordul de la Paris vor fi cele care vor recolta beneficiile in termeni de locuri de munca si sectoare de activitate create.
Consider ca Statele Unite trebuie sa se afle in avangarda. Chiar in absenta unui leadership american, chiar daca aceasta administratie se alatura unui mic numar de tari care resping viitorul. Sunt convins ca statele noastre, orasele si intreprinderile vor fi la inaltime si vor face si mai mult pentru a proteja planeta noastra pentru generatiile viitoare”, a incheiat Barack Obama.

?

?
Dupa luni de tergiversare, presedintele american Donald Trump a anuntat ca isi va face cunoscuta pozitia fata de Acordul de la Paris?privind schimbarile climatice.
Ramanerea sau retragerea din Acordul de la Paris nu inseamna numai angajamentul tarilor membre de a reduce emisiile de carbon, ci si uriase oportunitati de implementare a unor tehnologii pe baza de energii alternative.?
Se banuieste care este decizia, Donald Trump refuzand sa sprijine acordul pentru combaterea schimbarii climatice la summitul G7 ce a avut loc in Sicilia, starnind supararea cancelarului Angela Merkel, Germania fiind o tara ce a investit in cercetarea energiilor alternative si a tehnologiilor aferente. “Fie ca America sa-si recapete grandoarea!”, a scris Trump pe Twiteer, la sfarsitul anuntului ca decizia va fi facuta publica joi seara.
Ce este Acordul de la Paris?
In 2015, reprezentantii a 195 de natiuni s-au intalnit la Paris si au convenit asupra unei serii de actiuni pentru a combate incalzirea globala si a evita cresterea nivelului marii si fenomenele devastatoare generate de vremea extrema. Presedintele american Barack Obama a angajat SUA sa reduca emisiile de carbon pana in 2025. Masurile domestice cuprinse in Planul pentru o Energie Curata si cerintele pentru eficienta combustibilului pentru automobile fiind elementele de baza ale reducerii emisiei de carbon. China si India, cu industrii pe baza de energii clasice, au negociat sa nu-si mai creasca nivelul de emisii, acesta fiind cel mai criticat punct de catre Donald Trump, considerand Tratatul de la Paris o afacere proasta pentru SUA. Adica, tari imense ca India si China nu au practic …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *