Vin banii pentru pasajele Aradului

Investitia ar urma sa aiba rolul de a fluidiza circulatia rutiera si cea feroviara.
Saptamana Mare a adus o veste extrem de buna pentru aradeni. Dupa doi ani de la oprirea lucrarilor la cele doua pasaje peste calea ferata de pe centura Aradului, lucrarile vor fi reluate. In jurul lor a aparut un adevarat scandal local, soldat inclusiv cu initierea unei campanii publicitare de catre primarul Gheorghe Falca, care a acuzat ca actualul Guvern saboteaza Aradul. Lucrarile vor fi reluate in termen de 10 zile la primul pasaj si urmeaza ca la cel de-al doilea sa se decida constructorul, pentru ca firma administrata de Georgica Cornu a intrat in insolventa.
Cozi de kilometri
Despre cele doua pasaje de pe centura Aradului, politicienii discuta de ani de zile. Ele sunt necesare pentru fluidizarea circulatiei pe centura Aradului, unde cozile se intind pe kilometri intregi. Liniile ferate duble Arad-Curtici si Arad-Oradea, folosite si de garniturile de tren care aprovizioneaza CET Arad, au barierele lasate aproape zece ore pe zi. Circulatia pe calea ferata Arad – Bucuresti impune aproximativ 74 de inchideri ale barierei, cu durata medie de inchidere a barierelor de peste 170 de minute in 24 ore.
Situatia de la Arad este bine cunoscuta la Ministerul Transporturilor. Mai multi ministri au venit, au vazut situatia, dar nu au facut nimic. Aradeanul Eusebiu Pistru, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor in timpul Guvernului Boc, a fost cel care a dinamizat proiectele la cele doua pasaje. Lucrarile au inceput in 2011, cu termen de finalizare 2012. Finantarile au fost oprite de catre Guvernele Boc si Ungureanu, desi pasajele se aflau in faza avansata de executie: 80%, res?pectiv 65%.
Vinovatii pe panou
In sedinta Consiliului Local municipal care a avut loc in urma cu cateva zile, primarul Gheorghe Falca a propus un proiect de hotarare pentru demararea unei campanii publicitare pentru a arata cine sunt, in opinia sa, vinovatii pentru faptul ca pasajele de pe centura nu au fost finalizate. Proiectul de hotarare a fost votat de catre consilierii locali ai PDL, UDMR, ?PP-DD si campania publicitara ar fi demarat in scurt timp. “In considerarea atributiilor stabilite in sarcina autoritatilor administratiei publice locale si tinand cont de nemultumirile exprimate atat de cetatenii Municipiului Arad, cat si de participantii la trafic care zilnic parcurg cozi foarte mari care se formeaza la trecerile peste calea ferata ce intersecteaza soseaua de centura a Municipiului, imi exprim intentia adoptarii unei hotarari a Consiliului Local al Municipiului Arad cu privire la adoptarea unor masuri de informare a participantilor la trafic, cu privire la faptul ca remedierea situatiei create, desi poate fi solutionata de autoritatea publica locala, care are posibilitatea alocarii fondurilor necesare finalizarii lucrarilor de constructii ale celor doua pasaje, nu poate fi pusa in practica, drumul respectiv fiind administrat la nivel national de catre Ministerul Transporturilor, prin CNADNR”, a explicat primarul Gheorghe Falca. Practic, in scurt timp urmau sa fie amplasate panouri publicitare, dar ar fi fost folosita si sectiunea distincta pe pagina web www.primariaarad.ro si afisarea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *