Nutritionistii si medicii pediatri trag un semnal de alarma in legatura cu administrarea suplimentelor nutritive la copii. Administrate fara recomandare medicala, vitaminele si mineralele pot aduce dezechilibre majore.
Parintii trebuie educati astfel incat sa nu cumpere din farmacii vitamine si minerale pe care sa le administreze copiilor, fara sa tina legatura cu medicul si fara ca micutii sa aiba nevoie de aceste suplimente in alimentatie, a declarat pentru NewsIn medicul pediatru Gabriela Şuiu-Apostol.
?Dezechilibrele pe care le provoaca vitaminele luate fara sa fie necesar sunt grave pentru copii?, a atentionat medicul pediatru, care a adaugat ca se pot produce hipervitaminoze ale copilului si chiar obezitate, dezechilibre care au consecinte asupra dezvoltarii ulterioare a copilului.
?Problema pentru multe afectiuni ale copilului este nutritia?, a spus dr. Şuiu-Apostol, care a explicat ca dezechilibrele nutritionale la copil conduc, printre altele, la deficit de fier si anemie feripriva, la deficit de minerale si vitamine si la obezitate.
Alimentatia echilibrata a copilului ar trebui sa inceapa de la stadiul de sugar. Totusi, cea mai importanta masura de prevenire a bolilor si dezechilibrelor din organismele copiilor ramane alimentatia echilibrata bazata pe alimente naturale: legume, fructe si produse lactate. Dr. Şuiu Apostol recomanda parintilor sa nu suplimenteze cu vitamine sau minerale dieta acestora in cazul in care nu exista recomandari din partea medicului.
De cele mai multe ori, copiii sunt obligati sa manance mai mult, desi ei nu mai au pofta de mancare. Acestea, asociate cu mancarea tip fast-food si lipsa miscarii in aer liber contribuie la cresterea in greutate si sporirea riscurilor de aparitie a obezitatii la varste foarte mici.