Wikipedia devine motor de cautare

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Google, cea mai de succes companie cu afaceri legate de internet, s-ar putea confrunta cu un rival neasteptat. Nou venitul nu este de talia Yahoo! sau Microsoft dar are un atuu – a reusit sa dezvolte un site extrem de popular, wikipedia.
Creatorul enciclopediei Wikipedia crede ca a gasit reteta de a concura cu gigantul Google. Jimmy Wales va lansa in decembrie un motor de cautare care se va baza pe cautarile internautilor, nu pe algoritmii matematici sofisticati folositi in prezent de motoarele de cautare.

In acest fel, crede fondatorul enciclopediei gratuite, rezultatele cautarii unui site vor fi mai precise, pentru ca judecata editoriala a oamenilor este mai relevanta decat a unui soft, oricat de sofisticat ar fi acesta.

„Avem o metoda grozava de a selecta informatia relevanta. Este suficient sa ne uitam cateva secunde la pagina de internet pentru a ne da seama daca continutul ne este sau nu util, deci cheia succesului este construirea unei comunitati de incredere care poate oferi instant feed back privind continutul pe care il cautam pe internet”, arata Jimmi Wales.

Noul motor de cautare, Wikia Search, ar putea astfel concura cu succes, peste trei ani, cu Google, crede fondatorul Wikipedia, enciclopedie gratuita fondata in 2003. Desi Wikipedia, care contine peste 8 milioane de articole, toate editate de utilizatorii site-ului, este gratuita, Wikia Search trebuie sa aduca profit fondatorilor, prin inserarea unor bannere publicitare in rezultatul cautarilor.

Ramane de vazut cum vor reactiona Yahoo si Google la vestile venite din partea Wikipedia.

spot_imgspot_img