Aditivii alimentari cuceresc piata romaneasca. Putine alimente comercializate azi mai sunt suta la suta naturale. Ca sa aiba fata comerciala, producatorii adauga la fabricarea produselor aditivi alimentari care sunt daunatori organismului uman. Producatorii spun ca daca ar elimina E-urile din alimente, costurile finite ale acestora ar fi uriase.
Mancarea sanatoasa si naturala a devenit un lux pe care nu toata lumea si-l permite. Producatorii numara pe degete alimentele de la rafturi care nu contin E-uri. „Aceasta durata de comercializare a produsului ar fi foarte scurta. De aici rezulta costuri mai mari, pierderi mai mari si un pret mai mare. Se vorbeste foarte mult de bio, de ecologice, de alimente foarte bune, dar aceste alimente pana si in Occident nu ocupa mai mult de cateva procente din piata pentru ca sunt produse scumpe pe care populatia nu si le permite”, a declarat Mihai Visan, director executiv Asociatia Romana a Carnii.
Producatorii de carne, dar si cei de iaurturi spun ca folosesc aditivii alimentari pentru ca produsele sa arate mai bine si sa se vanda mai bine. De altfel, E-urile sunt eficiente si pentru inchegarea fructelor in iaurturi. „Daca in acest container mare de fructe nu avem o anumita vascozitate, in loc sa se comporte ca o dulceata, unde toate visinele stau peste tot in borcan, s-ar comporta ca un compot in care visinele cad toate la fund”, a declarat Erika Iordache, manager al calitatii iaurturilor.
Etichetele de pe ambalaje arata ca in majoritatea produselor, de la paine, mezeluri, bauturi alcoolice si racoritoare – la fructe, cereale si legume modificate genetic, se regasesc aditivi cancerigeni, extrem de nocivi sanatatii. Dupa unele studii de specialitate, un locuitor dintr-o tara civilizata consuma circa 4,5 kg de aditivi alimentari pe an.
Medicii nutritionisti spun ca margarina este unul dintre cele mai nocive alimente, daca se ia in calcul faptul ca nu contine substante naturale, ci este produsa in exclusivitate din elemente de origine sintetica.