X-Files: Satierul gazoductului Iasi-Ungheni a disparut dupa ce a fost inaugurat de Ponta

Santierul gazoductului Iasi-Ungheni, abandonat imediat dupa inaugurare. Lansate cu fast la inceputul acestei saptamani in prezenta premierului Victor Ponta, lucrarile la conducta de gaz care leaga Romania de Republica Moldova sunt in aer. In comuna ieseana Rediu, conductele aduse in fata oficialilor luni seara au disparut de pe camp, iar, ieri, zona delimitata pentru santier era pustie. Investitia de peste 26 de milioane de euro ar trebui finalizata la sfarsitul anului, potrivit promisiunilor facute de constructor in fata sefului Executivului.

O investitie executata din bani europeni a demarat cu stangul. O delegatie de ministri condusa de premierul Victor Ponta a fost plimbata, la inceputul acestei saptamani, pe dealurile comunei Rediu si pe cele din raionul Ungheni pentru a lua parte la deschiderea oficiala a lucrarilor de executie la gazoductul care va lega Romania de Republica Moldova. Conducte de gaz si muncitori ai firmelor care au castigat proiectul prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova au fost aliniati in fata oficialilor bucuresteni care au cerut executantului ca lucrarea sa fie finalizata pana la incheierea acestui an.
Desi au dat asigurari ca investitia va fi terminata la timp, la doar cateva zile dupa faimoasa inaugurare, pe santierul de la Rediu bate vantul, iar conductele aduse luni in fata oficialitatilor au fost retrase de pe teren.?”Conductele sunt in depozit, nu au disparut. Graficul de lucrari face parte din contractul de executie pe care ni l-am asumat si pe care il vom respecta. Vom termina la timp lucrareaa”, a precizat un reprezentant al firmei Habau Pipeline System, lider de proiect pentru Ziarul Evenimentul.

Asa arata ieri santierul din Rediu. Un singur paznic mai are grija de utilajele care nu au fost luate inca. Asta desi, in urma cu sase zile, in timpul vizitei lui Victor Ponta, acolo se muncea cu spor. Cu promisiunea ca totul va fi gata pana in decembrie. Intre timp, de pe santier a disparut chiar si teava de gaze la care lucrau luni muncitorii. Unde? Este un mister total. Sa-l fi deslusit premierul chiar din timpul vizitei de a doua zi de la Ungheni?
Primarul din Rediu este strain de tot ce inseamna lucrari la gazoduct.?”Eu am fost ca un reprezentant al consiliului local din rediu. Acolo la fata locului, unde a fost primul ministru. Eu prea multe informatii nu am doamna draga”, a declarat?Vasile Haidau, primar comuna Rediu.?La Iasi, proiectul a fost anuntat cu surle si trambite de secretarul de stat in Ministerul Economiei, Marcel Popa. Ieri, insa, a tacut, atunci cand a fost intrebat de ce nu se mai lucreaza acolo:?”intrebati va rog la biroul de presa de la minster”.?Ministerul Energiei ne-a trimis la Agentia Nationala de Resurse Minerale, insa nici de acolo nu am primit absolut niciun raspuns.?
Gazoductul strategic Iasi-Ungheni urmeaza sa interconecteze retelele de gaz ale Romaniei si Republicii Moldova. Aceasta va traversa sapte comune iesene: Dumesti, Letcani, Rediu, Popricani, Aroneanu, Victoria si Golaiesti. Conducta de gaz va avea o lungime totala de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul Romaniei, un diametru de 508 centimetri si va fi ingropata la o adancime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maxima a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezinta mai mult decat consumul anual de gaze al Republicii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *