Ziua cand Constanta vrea sa intre in Cartea Recordurilor
Comunitatea elena din Constanta vrea sa inscrie orasul in Cartea Recordurilor. De cateva luni, in randul acesteia a incoltit ideea de a realiza cel mai mare dans sirtaki din lume. Nu este nici simplu, nici ieftin, dar este totusi realizabil, considera membrii comunitatii. Lucrurile au intrat oarecum in linie dreapta, pentru ca recent a fost stabilita si data cand se va incerca baterea recordului: 28 mai. Este o zi de sambata, vremea ar trebui sa fie buna si, in plus, suntem si aproape de alegerile locale.
Desi evenimentul nu este si va fi deloc politizat, ne putem astepta ca partidele si candidatii la alegeri sa se mobilizeze si sa participe in numar mare, tinand cont ca ne vor cere votul peste numai cateva zile dupa acest eveniment. In teorie, sunt sanse ca recordul sa fie doborat. Anton-Traian Antoniadis, presedintele Comunitatii Elene Elpis, este optimist. a”Multi au spus ca sunt nebun, ca nu am toate tiglele pe casa si ca este exclus ca in Constanta sa mai existe acest spirit civic. Vreau sa contrazic pe toata lumea. Privim acest eveniment ca o bucurie a Constantei. Dobrogea este un tinut cosmopolit, in care traiesc 18 etnii. Nu ati auzit aici de scandaluri intre ele. Toata lumea a trait in buna intelegere. Acest lucru vrem sa demonstram: Constanta este altfel decat restul tariia”, a spus Antoniadis.
Interes international
Precedentul record mondial a fost stabilit in insula Volos din Grecia. Acolo au dansat, pe 31 august 2012, 5.614 persoane. Este, asadar, nevoie de 5.615 participanti pentru ca orasul Constanta sa intre in Cartea Recordurilor.
La o populatie de circa 300.000 de persoane, atat cat are municipiul, cifra pare realizabila. La acestia se adauga si admiratori ai dansului grecesc din alte tari, de pe alte continente.
“Am primit telefoane de la oameni care vor sa vina din Japonia, din Noua Zeelanda, Australia, Grecia, Italia, Turcia, Bulgaria.O scoala din Japonia vrea sa trimita 18 elevi impreuna cu un profesor, de exemplu. Din curiozitate, din bucuria de a dansa greceste, sunt varii motive. Toata lumea trateaza cu bucurie fenomenula”, a spus Anton-Traian Antoniadis.
Lant uman
Pregatirile pentru a intra in Cartea Recordurilor nu sunt deloc usoare. Contractul in sine are 21 de pagini si este plin de clauze. Logistic este aproape un cosmar. Este nevoie de un arbitru, de porti de intrare, de oameni care sa numere oameni, oameni care sa supravegheze oamenii care numara oameni. In plus, la aproape 6.000 de oameni, se va forma un lant uman de aproape 10 kilometri. Asta inseamna mai mult decat lungimea statiunii Mamaia, care este de 8 km. Nu va fi vorba insa despre un singur rand, ci oamenii vor fi aranjati pe mai …