Ziua NATO. Romania este de 14 ani membra a Aliantei Nord-Atlantice. Mesaje de Ziua NATO

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Romania marcheaza Ziua NATO, incepand din anul 2005, in prima duminica a lunii aprilie. La alegerea acestei zile s-a tinut seama de apropierea de data oficiala a aderarii Romaniei la Alianta Nord-Atlantica (29 martie 2004) si de data arborarii oficiale a drapelului roman la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).
Ziua Aliantei Nord-Atlantice este sarbatorita printr-o serie de manifestari organizate in toate localitatile unde exista unitati militare, in tarile in care Romania are acreditati atasati ai apararii si in bazele militare din teatrele de operatii unde sunt dislocati militari romani. Statele majore ale categoriilor de forte ale armatei, comandamentele, marile unitati si unitatile militare de pe intreg teritoriul tarii organizeaza, cu acest prilej, ceremonii militare, Ziua Portilor Deschise, activitati cultural-artistice si sportive, simpozioane si expozitii.
Mesajul presedintelui Iohannis
„Ca parte a celei mai puternice si eficiente Aliante de aparare colectiva din istorie, Romania are in NATO, de un deceniu si jumatate, cea mai solida garantie de securitate a sa. La multi ani, NATO! La multi ani, Romania!”, a transmis Iohannis, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Totodata, seful statului a precizat ca Ziua NATO reprezinta, pentru Romania, un moment special, cu o dubla semnificatie.
„Aniversam 69 de ani de la semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului de la Washington, actul de infiintare a Aliantei Nord-Atlantice si, totodata, 14 ani de la aderarea, in martie 2004, la cea mai puternica Alianta politico-militara din istorie. Vocatia pro-occidentala a tarii noastre a primit, la acel moment, o confirmare fara echivoc. Romania a devenit oficial membru cu drepturi depline in cadrul familiei de natiuni care isi ghideaza prezentul si construiesc viitorul pe baza valorilor libertatii, democratiei si statului de drept, precum si a intereselor de securitate si aparare comune”, a declarat Iohannis.
Mesajul premierului Dancila
„Marcam astazi Ziua NATO in Romania, pentru a 14-a oara, cu aceeasi incredere ca la inceput in garantia de securitate pe care ne-o ofera apartenenta la Alianta Nord-Atlantica. Toti acesti ani au insemnat o transformare profunda a Armatei Romane intr-o armata cu adevarat profesionista, dar si contributii substantiale ale Romaniei la operatiile si misiunile NATO. Este un parcurs pe care ni l-am asumat cu toata responsabilitatea, ne bucuram de increderea si respectul partenerilor nostri nord-atlantici si vrem sa demonstram in continuare ca suntem un aliat credibil si stabil in regiunea Marii Negre. Imi exprim respectul pentru toti cei care au contribuit la acest lucru, uneori, din pacate, chiar cu pretul sacrificiului suprem”, a declarat premierul Viorica Dancila, potrivit unui comunicat al …

spot_imgspot_img