Asaltul Capitoliului: 17 ani de închisoare pentru unul dintre liderii Proud Boys

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Unul dintre liderii grupării americane de extremă dreapta Proud Boys a fost condamnat joi la 17 ani de închisoare pentru asaltul asupra Capitoliului, sanctuarul democrației americane, la 6 ianuarie 2021 la Washington, potrivit AFP.

asaltul asupra Capitoliului american din 6 ianuarie 2021Foto: Ardavan Roozbeh / Zuma Press / Profimedia

Procurorii ceruseră 33 de ani de închisoare împotriva lui Joseph Biggs, un fost soldat care a servit în Irak și Afganistan, pentru că a condus aproximativ 200 de membri ai Proud Boys la Capitoliu, sediul Congresului Statelor Unite, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei democratului Joe Biden în fața președintelui republican în exercițiu Donald Trump.

Aceasta este a doua cea mai mare sentință pronunțată de justiția americană în acest caz.

Judecătorul Timothy Kelly a ținut cont de circumstanțele agravante pentru terorism solicitate de procurori, dar a subliniat că a stabilit o pedeapsă cu 16 ani mai mică decât cea solicitată, pe motiv că acuzatul „nu a avut intenția de a ucide oameni”.

Acuzatul își exprimase anterior regretele, spunând că acum s-a distanțat de politică și de orice afiliere la un grup.

În luna mai, el a fost găsit vinovat la șase capete de acuzare, inclusiv de răzvrătire, alături de alți lideri ai Proud Boys.

Deși asaltul asupra Capitoliului nu s-a soldat cu un număr mare de morți, procurorul Jason McCullough a subliniat în cadrul audierii gravitatea evenimentului și necesitatea unor sentințe exemplare.

„Există un motiv pentru care va trebui să ne ținem respirația la următoarele alegeri”, a spus el, susținând că atacatorii „au vrut să-i intimideze și să-i îngrozească” pe toți cei care li se opuneau.

Acea zi de 6 ianuarie 2021 „a spulberat tradiția noastră de transfer pașnic al puterii, unul dintre cele mai prețioase lucruri pe care le aveam ca americani”, a mai spus judecătorul, insistând că acele zile s-au încheiat.

Joseph Biggs a petrecut mai mult de doi ani în arest preventiv, petrecând uneori până la 22 de ore în izolare. „Cred că a înțeles mesajul”, a pledat avocatul său, Norman Pattis.

„Știu că am greșit în acea zi, dar nu sunt un terorist”, a declarat în fața instanței Joseph Biggs, cu părul și barba încărunțite și purtând o uniformă portocalie de închisoare care lăsa la vedere tatuajele de pe antebrațe, izbucnind în lacrimi de mai multe ori la menționarea fiicei și mamei sale.

De la atacul din 6 ianuarie 2021, peste 1.100 de persoane au fost arestate și inculpate. Mai mult de jumătate au fost condamnate, majoritatea la pedepse cu închisoarea.

Cea mai grea sentință de până acum a fost pronunțată împotriva fondatorului Oath Keepers, Stewart Rhodes, care a fost de asemenea găsit vinovat de răzvrătire și condamnat la 18 ani de închisoare.

Cinci persoane au murit în timpul asaltului asupra Capitoliului, iar 140 de polițiști au fost răniți.

spot_imgspot_img