Cum încearcă hackerii militari ruși să fure planurile de luptă ucrainene

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Hackeri militari ruși au vizat dispozitivele mobile ale soldaților ucraineni în încercarea de a fura informații sensibile de pe câmpul de luptă care ar putea ajuta Kremlinul în războiul împotriva Ucrainei, au avertizat joi SUA și aliații săi, potrivit CNN.

HackeriFoto: Fotokitas, Dreamstime.com

Noul avertisment din partea SUA și a aliaților săi „Five Eyes” – Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit – coroborează un raport al serviciului de securitate ucrainean SBU, care a constatat că hackerii ruși au încercat să se infiltreze în tabletele Android pe care militarii ucraineni le foloseau pentru „planificarea și îndeplinirea misiunilor de luptă”.

Codul malițios al hackerilor ruși a fost conceput pentru a fura datele trimise de pe dispozitivele mobile ale soldaților către sistemul de sateliți Starlink realizat de compania miliardarului Elon Musk, potrivit SBU. Sateliții Starlink au fost cruciali pentru comunicațiile pe câmpul de luptă din Ucraina.

Articolul CNN arată cum lupta pentru controlul datelor militare sensibile în spațiul cibernetic a fost un front cheie în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Nu este clar cât de reușit a fost efortul de hacking. Serviciul de securitate ucrainean SBU a afirmat că a „blocat” unele dintre încercările de piratare, dar a recunoscut, de asemenea, că rușii au „capturat” tablete pe câmpul de luptă și au plantat pe ele software malițios.

„Malware-ul este deosebit de insidios, deoarece poate oferi serviciilor de informații locația fizică a țintelor”, a declarat John Hultquist, analist-șef la firma de securitate Mandiant, deținută de Google. Această capacitate, a declarat Hultquist pentru CNN, poate fi „extrem de eficientă pe câmpul de luptă”.

Campania de hacking are loc pe fondul unei contraofensive ucrainene care a fost o luptă lentă și zdrobitoare pentru a împinge forțele rusești înapoi. Oficialii americani și-au exprimat în privat îngrijorarea că Ucraina nu a reușit să facă progrese substanțiale în lunile de luptă. (integral pe CNN)

foto: Fotokitas, Dreamstime.com

spot_imgspot_img