Asociatia Oamenilor Mici reacționează după ce Bianca Drăgușanu a spus că „nu ești înaltă, nu ești om, ești pitic”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Asociatia Oamenilor Mici, care reprezintă persoanele cu nanism, consideră că folosirea într-un podcast de către fotomodelul Bianca Drăgușanu a expresiei „nu ești înaltă, nu ești om, ești pitic” este o jignire adusă persoanelor cu nanism din ţara noastră și din lumea întreagă.

Oameni mici intr-o lume mareFoto: Hotnews

„Remarca a fost preluată și rostogolită în mediul virtual de nenumarate site-uri care nu au văzut în aceasta decât un mijoc de a-și crește traficul și vizibilitatea. Niciunul dintre site-urile care au preluat afirmația nu s-a gandit că asocierea dintre „nu ești înaltă, nu ești om, ești pitic” ar aduce o ofensă oamenilor care din întâmplare suferă de această condiție.”, spune asociația într-un comunicat trimsi redacției.

Asociația Oamenilor Mici atrage atenția asupra acestor detalii, care chiar dacă nu au fost enunțate cu intenție, au produs revoltă și disconfort în sufletele membrilor ei. Persoanele cu nanism acceptă în general termenul de pitic dacă nu este folosit ca jignire sau în context discriminatoriu.

„Considerăm că, în cazul de față, ar fi frumos și corect ca invitata să-și prezinte scuzele pentru jignirea adusă acestei categorii de oameni care se luptă din greu să-și găsească locul într-o societate nu prea deschisă persoanelor cu dizabilități, iar mass media să sancționeze astfel de derapaje. Oamenii de statură mică sunt membrii ai societății, au aceleași drepturi, responsabilități și sensibilități ca semenii lor mai înalți.”, se spune în comunicat.

Sunt cunoscute peste 400 de afecțiuni care au ca efect restricționarea creșterii, iar cele mai întâlnite forme de nanism sunt acondroplazia și nanismul hipofizar. Nanismul hipofizar se caracterizează prin creștere limitată dar proportionată, iar acondroplazia se caracterizează prin statura foarte mica, media este de 130cm, disproportionată, cu membre superioare și inferioare foarte scurte.

Nanismul nu este o dizabilitate intectuală, de aceea oamenii mici pot avea o viata normală, independentă și completă. Însă, pentru a reusi, este nevoie de multă atenție și sprijin din partea familiei și statului, acceptare și încurajare din partea societății.

spot_imgspot_img