Așteptări năruite: Nicio discuție cu privire la scăderea ratei dobânzii de către BCE, insistă Christine Lagarde

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Christine Lagarde a dezmințit așteptările celor care prevăd reducerea în curând a ratelor dobânzilor în zona euro și a repetat că, în ciuda estimărilor în scădere cu privire la rata inflației, costurile împrumuturilor vor rămâne la nivelurile record actuale. Suntem hotărâți să facem ca inflația să revină la 2% pe termen mediu, a spus șefa BCE, lucru care este de așteptat să se întâmple în 2025, potrivit Money Review, citează Rador Radio România.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine LagardeFoto: Daniel Roland / AFP / Profimedia Images

BCE a lăsat ratele dobânzilor neschimbate, dar în comunicatul său nu a făcut nicio aluzie la o posibilă reducere a dobânzilor, subliniind în schimb că inflația ar putea reveni în curând și că presiunile asupra prețurilor rămân puternice, în principal din cauza costurilor cu forța de muncă.

Pe aceeași lungime de undă cu comunicatul BCE s-au aflat și declarațiile lui Christine Lagarde, care a dezvăluit că se află în faza de recuperare post-Covid, lucru vizibil și din tonul scăzut al vocii sale și din tusea pe care o avea. „Oare ar trebui să fim mai puțin precauți? Ne-am întrebat asta. Nu – în niciun caz nu trebuie să coborâm nivelul de precauție”, a spus ea la conferință de presă susținută după decizia BCE.

„Nu am discutat deloc despre scăderea dobânzilor. Nici vorbă, nici vorbă”, a spus ea categoric. Deși recunoaște că presiunile din partea prețurilor se reduc, Lagarde a spus că inflația internă, care este în mare parte determinată de costurile salariale în cele 20 de țări care folosesc euro, „nu cedează”.

„Trebuie să înțelegem mai bine ce se întâmplă acolo”, a spus Lagarde, vorbind despre dinamica salariilor și măsura în care orice creștere suplimentară a salariilor va fi absorbită de companii. În plus, în ciuda unei încetiniri, este de așteptat ca inflația să accelereze din nou în decembrie.

Totodată, Lagarde a vorbit despre riscurile geopolitice, în principal din cauza conflictelor din Ucraina și Gaza, dar și despre riscul care există de stimulare a cererii dacă politica monetară renunță la linia de înăsprire. Ea a cerut din nou guvernelor să ridice măsurile de sprijin pentru ca și politica bugetară să se miște în cadre mai stricte.

Întrebată despre semnalul dat de Fed cu privire la reducerea ratelor dobânzilor în 2024, ea a răspuns doar că deciziile BCE depind de date și nu de intervale de timp și, prin urmare, a refuzat să ofere un calendar cu privire la evoluția ratelor dobânzilor.

Repetând previziunile experților BCE, Lagarde a mai spus că inflația generală va fi în medie de 5,4% în 2023, 2,7% în 2024, 2,1% în 2025 și 1,9% în 2026. În comparație cu proiecțiile experților din septembrie, acestea sunt revizuite în scădere pentru 2023 și mai ales pentru 2024.

În plus, Lagarde a afirmat că BCE nu prevede o recesiune în zona euro, clarificând că nu vorbește despre țări concrete. Mai exact, în noile sale previziuni, BCE estimează o redresare a creșterii economice, de la o rată de 0,6% în medie pentru 2023 la 0,8% în 2024 și 1,5% pentru 2025 și 2026.

În final, ea a mai spus că ratele dobânzilor nu au legătură cu programul PEPP (Pandemic emergency purchase programme) și nici cu planurile de reducere a reinvestirilor, în medie cu 7,5 miliarde de euro pe lună, în a doua jumătate a anului 2024, urmând ca aceste reinvestiri să fie sistate complet la sfârșitul anului – așa cum era planificat. „Credem că și-a îndeplinit scopul”, a spus Lagarde, explicând că a fost un program de urgență, special pentru perioada pandemiei.

spot_imgspot_img