Avertizare de călătorie în Bulgaria. Restricţii de circulaţie din cauza ninsorii şi viscolului

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Bulgaria, ţară care va fi afectată de ninsori abundente şi viscol sâmbătă și duminică.

Val de frig si ninsori in Europa Foto: Agerpres/AP

Institutul de Meteorologie şi Hidrologie din Bulgaria a emis un cod portocaliu de ninsoare şi viscol, pentru regiunile Vidin, Vraţa, Montana, Veliko Târnovo, Sofia-regiune, Pazardjik, Blagoevgrad, Plovdiv, Loveci, Gabrovo, Sliven, Târgovişte, Razgrad, Şumen, şi un cod galben de intensificări ale vântului în regiunile Sofia, Kjustendil, Pernik, Smolian, Kârdjali, Haskovo, Stara Zagora, Varna, Dobrici, Silistra, Ruse şi Pleven, informează MAE.

Fenomenele meteo menţionate se vor manifesta în perioada 4-5 februarie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să urmărească atent situaţia din zonele respective, iar şoferilor – să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţia pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control.

Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităţilor bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere şi cursele aeriene să fie perturbate faţă de orarul de zbor, precizează MAE.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel: pe site-ul www.sofia-airport.eu (pentru situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia), pe site-ul www.weather.bg (pentru starea vremii), pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina web a Agenţiei ‘Infrastructura Rutieră’: www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop (cu privire la starea actuală a drumurilor), pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei ‘Vămi’ din Bulgaria – www.customs.bg (cu privire la regimul vamal, la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia: pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 şi pe site-ul Agenţiei ‘Vămi’ din Bulgaria – www.customs.bg (cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia), pe site-ul www.bgtoll.bg (pentru e-vigneta şi sistemul e-TOLL), pe site-ul www.mvr.bg (cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_en, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi aminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ‘Călătoreşte în siguranţă’ (http://www.mae.ro/app_cs), cu informaţii şi sfaturi de călătorie.

spot_imgspot_img