Aya, fetița nou-născută găsită sub dărâmături, a fost mutată într-un loc secret din cauza riscului de a fi răpită

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Un bebeluş sirian rămas orfan, care s-a născut chiar sub dărâmăturile casei sale prăbuşite după cutremurul de săptămâna trecută, a fost mutat într-un „loc sigur” pentru a fi protejat de o posibilă răpire şi de riscul unei fraude la adopţie, relatează BBC, relatează News.ro.

Aya a fost scoasa cu viata de sub daramturi, in timp ce inca avea cordonul ombilicat legat de mama sa decedataFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Aya a fost găsită în viaţă sub dărâmături în timp ce încă avea cordonul obilical legat de mama sa, care murise în urma seismului, la fel ca şi restul familiei. Fetiţa a devenit rapid un simbol al speranţei, un semn al miracolului, în timp ce imaginile cu ea scoasă din ruine au devenit virale pe reţelele sociale.

Din precauţie, Direcţia de Sănătate din Afrin a luat măsura mutării copilului într-un loc sigur, pentru a o proteja pe fetiţă, după ce luni a avut loc un incident violent la spitalul din regiunea controlată de rebeli unde era iniţial îngrijită.

Un infirmier, însoţit de doi bărbaţi înarmaţi, l-ar fi bătut pe director.

Şeful Direcţiei de Sănătate, dr. Ahmad Hajj Hassan, a negat însă afirmaţiile de pe reţelele sociale potrivit cărora ar fi fost vorba de o tentativă eşuată de răpire a Ayei.

„Afirmaţiile privind răpirea au fost o neînţelegere. Aceasta a fost o problemă în întregime internă a spitalului şi nu a avut nicio legătură cu copilul”, a declarat el pentru BBC. Potrivit unor relatări din presă, infirmierul ar fi fost concediat de director.

Mii de persoane s-au oferit să adopte copilul săptămâna trecută, după ce povestea ei a fost relatată pe larg de presa locală şi internaţională. Cu toate acestea, Direcţia de Sănătate este hotărâtă să acorde prioritate bunăstării fetiţei şi să acţioneze cu prudenţă în ceea ce priveşte procesul de adopţie, a declarat o sursă pentru BBC.

Mama Ayei a intrat în travaliu după ce casa s-a dărâmat

Mama lui Aya a intrat în travaliu la scurt timp după ce casa familiei lor din oraşul Jindayris a fost distrusă de cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit sudul Turciei la 6 februarie. Mama a murit după ce a născut-o pe Aya, care era încă legată de cordonul ombilical când a fost găsită de salvatori. Imaginile dramatice distribuite masiv pe reţelele de socializare au arătat un bărbat care avea în braţe copilul, acoperit de praf, după ce fusese scos dintre dărâmături.

Tatăl bebeluşului, patru fraţi şi o mătuşă au fost ucişi în dezastru. Khalil al-Suwadi, o rudă îndepărtată care se afla acolo când Aya a fost scoasă în siguranţă, a dus copilul la spitalul din Afrin. Pediatrul care se ocupă de ea, doctorul Hani Marouf, a declarat joia trecută pentru BBC că Aya a ajuns în „stare proastă”. „Avea lovituri, vânătăi, era rece şi abia respira”, a adăugat el.

Aya a răspuns însă la tratament şi până a doua zi starea ei s-a stabilizat. Directorul spitalului, Khalid Attiah, a declarat că soţia sa o alăptează pe Aya alături de propria lor fiică de patru luni şi că vor avea grijă de ea până când va fi adoptată.

Jindaryis, situat la 8 km de graniţa cu Turcia, a fost unul dintre cele mai afectate oraşe din Siria. În jur de 200 de clădiri de acolo s-au prăbuşit complet.

Căştile Albe, voluntarii civili din zonă care au condus efortul de căutare şi salvare în zonele controlate de rebeli, spun că 517 cadavre au fost scoase dintre dărâmături. Decesele reprezintă aproape un sfert din totalul raportat de Căştile Albe şi de autorităţile opoziţiei în întreaga regiune, unde 90% din populaţia de 4,6 milioane de locuitori avea nevoie de asistenţă umanitară chiar şi înainte de dezastru.

spot_imgspot_img