Putin ştie că ministrul rus a eşuat în Ucraina, aşa că l-a pus pe Evgheni Prigozin să îl înfrunte. Planul lui Putin în Ucraina, asemănător planului lui Stalin din „Bătălia pentru Berlin”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

YOSE este un instrument analitic creat de Palliscope, care a fost utilizat pentru a analiza informaţiile obţinute din surse deschise multiple şi reţele de socializare şi a creat legăturile necesare pentru a livra informaţii despre identităţile membrilor Wagner, legăturile lor cu alţi membri, ţările în care aceştia au mai fost dislocaţi anterior dislocării în Ucraina şi echipamentele pe care le folosesc în luptele curente de pe teritoriul ucrainean.

MAS: Domnule Jones, ştiu că în ultimul aproape un an aţi analizat membrii Wagner şi liderii lor monitorizând activitatea acestora de pe Telegram cu ajutorul unui instrument numit YOSE, creat de Palliscope. Puteţi să îmi spuneţi mai multe lucruri despre asta? Ce este YOSE, în primul rând, şi ce aţi aflat, în al doilea rând? Cum aţi folosit acest instrument pentru a afla atâtea informaţii?

Joseph Jones: YOSE este o soluţie complet analitică. YOSE nu colectează datele. În ultimul an, eu am colectat date din mai multe surse online. Sunt sigur că mulţi oameni care sunt interesaţi de Wagner ştiu că o listă a ajuns în spaţiul public, acum câţiva ani, având numele a 4000 de membri sau contractori Wagner. Această listă a fost baza. Ulterior, a fost introdusă în YOSE şi a fost procesată într-un index devenind un proiect complex care a inclus mai multe reţele sociale – reţele ruseşti şi Telegram –  şi, de acolo, am colectat mai multe date. Apoi, am putut trasa multe legături între mai mulţi membri şi acea listă de 4000 de membri a crescut la aproape 8000 de membri. S-a dublat printr-un efort de observare a legăturilor sociale dintre membrii şi contractorii Wagner şi cunoştinţele comune pe care le au şi, apoi, prin analizarea acestora, s-a determinat dacă sunt sau nu contractori Wagner. Aşadar, YOSE nu este un instrument de colectare de date, ci complet analitic. Prin YOSE putem obţine imagini video din surse online cu Wagner Group şi putem analiza acest conţinut media pentru a vedea cum sunt membrii Wagner conectaţi social din punct de vedere vizual.(…) Există multă informaţie – în special videouri – publicată pe Telegram în acest moment, oricine o poate accesa.

MAS: Ce aţi aflat despre Grupul Wagner şi activităţile din ultimul timp?

Joseph Jones: Lucruri foarte interesante. Din numărul iniţial de 4000 de membri, un număr important a fost implicat în luptele care au început în februarie 2022. Multe dintre numele Wagner din acea listă au fost implicate în luptele din Ucraina. Este interesantă dinamica pentru că înseamnă că aceştia sunt refolosiţi în luptă ori de câte ori este nevoie. Dintr-o perspectivă militară, sunt interesante  tipurile de camuflaj folosite, observate în imaginile online, disponibile publicului. Am văzut luptători Wagner purtând camuflaj de tip „rip-off”, produs local, dar am văzut şi tipuri de camuflaj mai vechi, folosite de armata rusească în anii 2000. Observând dinamica din Wagner, ştim că atunci când militarii ruşi părăsesc armata şi intră în Wagner nu există un transfer al gradului avut, dar îşi păstrează vechimea. Aşadar echivalentului unui sergent-major din armata rusă va avea în Wagner responsabilităţi manageriale. Singurul mod de a-şi arăta senioritatea celorlalţi membri Wagner este prin tipurile de camuflaj pe care le-au purtat în Cecenia, de exemplu. Multe tipuri de camuflaj vechi pe care le vedem la contractorii seniori din Wagner sunt ale celor care au luptat în Cecenia. Prin urmare, putem afla multe lucruri din uniformele purtate de contractorii Wagner. Însă există şi alte lucruri interesante când vine vorba despre identificarea şi distingerea între diferiţi contractori Wagner şi recruţi. Una dintre lucrurile observate este că feţele recruţilor nu sunt acoperate, nu poartă măşti, însă cele ale celorlalţi luptători Wagner sunt acoperite. Cei cu feţele acoperite sunt, în general, contractorii. Liderii Wagner nu sunt preocupaţi de expunerea identităţii recruţilor din închisori, pe când contractorilor le acoperă identitatea. (…) Probabil că vă întrebaţi de ce strângem atâtea date. Încă din februarie anul trecut, am ajutat multe state preocupate de lucrurile din Ucraina oferindu-le gratis software-ul şi informaţii despre Grupul Wagner, fie că este vorba despre bazele noatre de date, fie de exprienţa mea. Am susţinut multe ţări dintr-o perspectivă a crimelor de război comise (n.r. de Wagner). Nu trebuie să uităm că Grupul Wagner a fost implicat în multe crime de război. (…)

MAS: Menţionaţi săptămâna trecută că mulţi militari ruşi aleg să treacă de partea Grupului Wagner. De ce credeţi că se întâmplă asta, mai ales că aceştia luptă, practic, pentru acelaşi obiectiv în Ucraina?

Joseph Jones: Aşa este. Sunt mai multe motive. Banii pe care îi câştigă contractorii reprezintă unul dintre acestea. Sunt idei împărţite în acest moment despre asta, pentru că există şi informaţii potrivit cărora unii nu şi-au primit banii. În general, pare că răsplata financiară este mai bună în Wagner. Însă există şi un alt motiv: Evgheni Prigozin. El şi-a construit o imagine de om dur şi am văzut, în ultimele luni, că a început o campanie de promovare publică. Ceea ce spune el atinge inimile militarilor ruşi, mai ales că îl vedem în videouri online în care vorbeşte despre cum face orice pentru „eroii ruşi”, care sunt îngrijiţi cum trebuie. În minţile militarilor ruşi, asta e impresionant. Dacă stau să fac o comparaţie între Prigozin şi alte persoane analizate în trecut văd similarităţi între el şi Qassem Soleimani, şeful forţelor QUDS. Vedem aceeaşi carismă îndreptată spre militari. Prigozin arată aceeaşi imagine şi este foarte vorbăreţ, apare des în public şi nu îi este teamă să-i înfrunte pe ministrul rus al apărării şi pe comandantul „operaţiunii militare speciale”. Pentru militarii ruşi, Prigozin este o persoană care le apără interesele. Adevărat sau nu, cred că Prigozin are ambiţii politice şi cred că orice spune o spune cu un motiv, nu cred că face asta în interesul militarilor ruşi. Ce am văzut pe reţelele sociale ruseşti este că sunt mulţi militari ruşi care se alătură paginilor de recrutare ale Grupului Wagner pentru a întreba dacă se pot înscrie şi ei, iar Wagner spune „Nu”, însă se ştie că oricine decide să plece din armata rusă, fără permisiune, pentru a se alătura Wagner, este bine-primit. Asta, la un nivel tactic, este o dovadă că Prigozin îi provoacă într-un fel ministrul rus al apărării şi conducerea militară rusească. (…)

MAS: Cu toate acestea, în spatele imaginii perfecte afişase de Prigozin, spuneaţi mai devreme că acesta nu plăteşte membrii grupului la timp şi că nu îşi ţine promisiunile făcute prizonierilor recrutaţi din Rusia…

Joseph Jones: Este un lucru discutabil. Ce ştim este că mai mulţi membri din grupurile de prizonieri recruţi şi-au îndeplinit angajamentele contractuale. Când s-au înscris, s-au angajat să stea pentru şase luni în luptele din Ucraina. Unii dintre aceştia şi-au îndeplinit angajamentele şi există multe articole în media rusească despre recruţii care merg acasă, stau liniştiţi în canapea, sunt alături de familiile lor şi poate că aşa este. Cu toate acestea, acum, Prigozin are o mulţime de luptători pe care îi poate folosi. Acesta a spus online că recruţii au mers acasă, şi-au îndeplinit angajamentele, păstrează contactul cu ei şi a sugerat că mulţi dintre aceştia vor să se întoarcă în Ucraina cu Wagner, drept contractori, în viitorul apropiat – mai ales având în vedere ce pare să urmeze în Ucraina în următoarele săptămâni – însă cei care şi-au îndeplinit angajamentele, au mers acasă şi nu mai vor să se întoarcă în Ucraina sunt vizaţi de mobilizare. Asta pentru că au fost în războiul din Ucraina deja şi ministrul rus al apărării îi caută crezând că sunt perfecţi, că nu au nevoie de pregătire militară. Cât despre plată, am văzut că sunt multe comentarii de la mai multe familii şi părinţi care susţin că fiii lor au fost omorâţi în lupte – mulţi fiind recruţi prizonieri – şi aceştia susţin că nu au fost remuneraţi în urma acestor pierderi. Unul dintre lucrurile pe care le-am observat este că atunci când este publicat un mesaj nefavorabil despre Wagner, adminii grupului îl şterg imediat. Asta ne arată cam ce se întâmplă de fapt şi că ar putea exista nişte probleme financiare acolo, că Grupul Wagner nu este atât de stabil financiar pe cât pare.

MAS: Având în vedere ce aţi descoperit prin YOSE şi experienţa d-voastră militară, care credeţi că este viitorul Wagner în Ucraina? Vă întreb pentru că, zilele trecute, am citit că Putin le-a cerut lui Prigozin şi liderului cecen Kadîrov să se retragă din Ucraina, fiindu-i teamă că aceştia ar putea obţine prea multă influenţă. Există şi informaţii potrivit cărora Prigozin şi Kadîrov ar plănui înlocuirea lui Putin. Ce credeţi despre asta?

Joseph Jones: Cred că este greu să prezicem anumite acţiuni. Însă cred că Prigozin nu va accepta o înţelegere între Ucraina şi Rusia, dacă va exista, deşi, pentru moment, cred că războiul se va înrăutăţi. Nu este în interesul financiar al lui Prigozin să accepte o astfel de înţelegere. Un lucru interesant este că Putin regretă că Prigozin a obţinut atâta putere. Dacă ne uităm la Prigozin, vedem că este o persoană înstărită, cu influenţă şi putere. Când vorbesc despre putere mă refer la faptul că a cucerit militarii ruşi, pentru că îl văd ca pe un salvator, însă şi imaginea contractorului Wagner este aceea a unui militar care a fost parte a unei unităţi aeropurtate ruseşti, a marinei sau a forţelor speciale ruseşti. Deci, vorbim despre militari profesionişti, capabili şi competenţi. Prigozin are această forţă în spate. Dacă aş fi Putin, mi-ar părea rău că am permis acestei persoane să câştige această putere. Însă, în acelaşi timp, nu cunoaştem dinamica dintre Prigozin şi Putin. Este posibil că ceea ce am văzut la Wagner în Ucraina să fie planul lui Putin. Putin înţelege că ministrul rus al apărării a eşuat în Ucraina şi poate că l-a pus pe Prigozin să îl înfrunte pe Şoigu. Nu ar fi prima dată când se întâmplă asta. Dacă ne întoarcem în 1945, bătălia pentru Berlin, am mai văzut asta în Armata Roşie, când Stalin a pus în competiţie doi dintre comandanţii săi provocându-i să vadă care ajunge primul la Berlin. Cred că asta se întâmplă şi în Ucraina, însă mai cred şi că lui Putin îi e teamă şi că dacă nu regretă acum, va regreta în viitor. (…) Cred că Putin nu îi mai poate spune lui Prigozin ce să facă şi nici nu cred că este în interesul său să îl retragă din Ucraina, pentru că a pus doi comandanţi în competiţie. Putin vrea să se asigure că e mai multă presiune pusă pe ministrul rus al apărării şi pe comandantul „operaţiunii militare speciale”, iar Prigozin este cel care poate pune această presiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img