Benjamin Netanyahu, prima reacție după ce ONU cere anchetă internațională în Fâșia Gaza: Decizie ruşinoasă – Capital

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a denunţat, joi, măsura cerută de ONU în Fâșia Gaza drept o ”decizie ruşinoasă”. Astfel, deschiderea de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a unei anchete internaţionale privind lezarea drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate şi în Israel este privită cu dispreț de liderul politic.

Anunțul lui Benjamin Netanyahu

“Decizia ruşinoasă de astăzi este un nou exemplu al obsesiei flagrante anti-israeliene a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului”, a transmis premierul Netanyahu, conform unui comunicat oficial.

Decizia, salutată de partea palestiniană

În același timp, de partea palestiniană, Ministerul de Externe a salutat o decizie “care promovează … protecţia drepturilor omului pentru palestinieni”. Mişcarea islamistă Hamas a salutat, de asemenea, deschiderea unei anchete privind “încălcările israeliene în teritoriile palestiniene”.

Israelul ar putea fi acuzat de crime de război

Deși liderii israelieni susțin că bombardamentele din Fâșia Gaza au vizat doar ținte aparținând Hamas, reprezentanții ONU nu sunt atât de convinși de acest lucru. Sute de civili palestinieni, între care zeci de copii, au căzut victime ale rachetelor lansate de armata israeliană.

Atacurile aeriene israeliene în Fâşia Gaza pot constitui crime de război, acuză joi Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet, care subliniază că nu a primit probe care să arate că clădiri vizate în aceste atacuri erau folosite în scop militar, relatează AFP.

”Dacă se adevereşte că impactul asupra civililor sau obiectivelor civile este nediscriminat şi disproporţionat, acest atac poate constitui o crimă de război”, a avertizat Michelle Bachelet în deschiderea unei reuniuni extraordinare a Consiliului ONU al Drepturilor Omului.

Războiul dintre Israel şi Hamas, al patrulea din 2008, a izbucnit la 10 mai, în urma tragerii de către mişcarea islamistă palestiniană a unor proiectile către Israel, în semn de solidaritate cu răniţi palestinieni în mai multe zile de ciocniri cu poliţia israeliană, pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est ocupat, în timpul Ramadanului.

La originea acestor ciocniri se află ameninţarea evacuării unor palestinieni din Ierusalimul de Est, în favoarea unor colonişti israelieni.

Numeroşi morţi şi răniţi în rândul civililor

Referitor la atacurile aeriene israeliene în Fâşia Gaza, ea a declarat că ele au provocat ”numeroşi morţi şi răniţi în rândul civililor şi au cauzat distrugeri şi pagube la scară mare ale bunurilor civile”.

Este vorba despre ”clădiri guvernamentale, case şi imobile rezidenţiale, organizaţii umanitare internaţionale, instalaţii medicale, birouri de presă şi drumuri care le permit civililor accesul la servicii esenţiale precum spitalele”, a denunţat ea

”În pofida afirmaţiilor Israelului potrivit cărora în multe dintre aceste clădiri se aflau grupări armate sau că erau folosite în scopuri militare, noi nu am văzut probe în acest sens”, a subliniat Înaltul Comisar ONU.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *