La ce se așteaptă managerii și deci, la ce ne putem aștepta și noi: Creșteri de prețuri în construcții, comerț, servicii, dar și noi angajări în aceste domenii – Finante & Banci

Cei circa 8000 de manageri sondați periodic de Institutul Național de statistică estimează ca, până în luna iulie, vom asista la o dinamizare a economiei, dar și la : creșteri ale prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul, industria prelucrătoare și servicii, precum și la o creștere moderată a numărului de salariați în respectivele domenii de activitate. INS a publicat vineri rezultatele acestei anchete de conjunctură, care reflectă tendinţele de evoluţie a indicatorilor economici pe termen scurt şi mediu. Rezultatul lor se obţine sub forma unui sold conjunctural procentual, obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.
Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +45%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).Potrivit estimărilor din luna mai 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%).
Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +31%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +24%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +17%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%).
Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +29%).Conform estimărilor din luna mai 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%). În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural 10%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +7%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *