Biden face apel la Israel să respecte „legile războiului”

0
1

Joe Biden a cerut miercuri Israelului să respecte „legile războiului” în răspunsul său la atacul fără precedent asupra teritoriului său, lansat sâmbătă din Fâșia Gaza de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

„Unul dintre lucrurile pe care i le-am spus (premierului israelian Benjamin Netanyahu) este că este foarte important ca Israelul, cu toată furia și frustrarea (…) care există, să acționeze în conformitate cu legile războiului”, a declarat președintele american în timpul unei întâlniri cu reprezentanți ai comunității evreiești din Statele Unite.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că, deși Israelul are dreptul de a se apăra împotriva atacurilor, el se așteaptă ca răspunsul la atacul Hamas din weekend să fie unul proporțional, conform Al Jazeera.

„(Eu) mă aștept ca, desigur, când vedem răspunsurile Israelului, acestea să fie proporționale și este important, deoarece în acest conflict trebuie făcut tot ce este posibil pentru a preveni pierderi de vieți în rândul civililor nevinovați”, a spus el.

Un avertisment similar are și prim-ministrul irlandez Leo Varadkar, care a transmis guvernului israelian că solidaritatea internaţională în urma atacurilor Hamas s-ar putea „evapora” dacă răspunsul său în Gaza este disproporţionat, scrie DPA.

Numărul palestinienilor ucişi în loviturile aeriene israeliene în Fâşia Gaza a crescut miercuri la cel puţin 1.100.

Hamas, gruparea militantă islamistă care conduce Gaza, a masacrat sâmbătă civili israelieni în oraşe de graniţă şi la un festival de muzică. Potrivit cifrelor armatei, numărul morţilor în Israel este de peste 1.200.

Israelul a răspuns cu lovituri aeriene masive asupra enclavei palestiniene dens populate şi sărăcite. De asemenea, a impus un „asediu complet”, întrerupând utilităţile.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here