Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria trece de 45.000 de morţi; mulţi sunt încă dispăruţi

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

La 11 zile de la producerea cutremurului, trei supravieţuitori au fost scoşi vineri din dărâmături în Turcia. Bilanţul victimelor din Turcia se ridică la 39.672 de morţi, în timp ce Siria vecină a raportat peste 5.800 de morţi. Bilanţul Siriei nu s-a schimbat de câteva zile.

Moschei din întreaga lume au săvâşit vineri rugăciuni funerare în absenţă pentru morţii din Turcia şi Siria, mulţi dintre aceştia neputând primi ritualuri funerare complete, având în vedere enormitatea dezastrului.

În timp ce multe echipe internaţionale de salvare au părăsit zona cutremurului, echipele naţionale au continuat sâmbătă să caute printre clădirile distruse în speranţa de a găsi mai mulţi supravieţuitori care au sfidat moartea. Experţii spun că cele mai multe salvări au loc în cele 24 de ore care urmează unui cutremur.

Hakan Yasinoglu, în vârstă de 40 de ani, a fost salvat în provincia sudică Hatay, la 278 de ore după ce cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs în toiul nopţii, pe 6 februarie, a anunţat Brigada de pompieri din Istanbul.

Anterior, Osman Halebiye, în vârstă de 14 ani, şi Mustafa Avci, în vârstă de 34 de ani, au fost salvaţi în oraşul istoric Antakya din Turcia, cunoscut în antichitate sub numele de Antiohia. Avci a fost pus în legătură video cu părinţii săi, care i-au arătat copilul nou-născut.

„Îmi pierdusem complet orice speranţă. Acesta este un adevărat miracol. Mi-au dat fiul înapoi. Am văzut ruina şi am crezut că nimeni nu mai poate fi salvat în viaţă de acolo”, a declarat tatăl său.

Organizaţiile umanitare spun că supravieţuitorii vor avea nevoie de ajutor timp de câteva luni, având în vedere că o mare parte din infrastructura crucială a fost distrusă.

În Siria vecină, deja zdruncinată de mai bine de un deceniu de război civil, majoritatea victimelor s-au înregistrat în nord-vestul ţării, o zonă controlată de insurgenţi care se află în război cu preşedintele Bashar al-Assad – un conflict care a complicat eforturile de ajutorare a persoanelor afectate de cutremur.

Părţile s-au confruntat în cursul nopţii pentru prima dată de la dezastru, forţele guvernamentale bombardând periferia oraşului Atareb, un oraş controlat de rebeli şi grav afectat de cutremur, a raportat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Reuters nu a putut verifica informaţiile.

Mii de sirieni care s-au refugiat în Turcia din cauza războiului civil din ţara lor s-au întors la casele lor din zona de război, cel puţin pentru moment.

Nici Turcia şi nici Siria nu au spus câte persoane sunt încă dispărute în urma cutremurului.

Familiile care încă aşteaptă să-şi recupereze rudele din Turcia sunt din ce în ce mai furioase din cauza a ceea ce consideră a fi practici de construcţie corupte şi o dezvoltare urbană profund defectuoasă, care au dus la distrugerea a mii de case şi întreprinderi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img