California este invadată de cea mai periculoasă ciupercă din lume

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Se ştie că ciuperca „capacul morţii”, cunoscută sub numele ştiinţific de Amanita phalloides, ucide mulţi oameni în fiecare an, precum şi animale din SUA.

 

Aceste ciuperci, atunci când sunt mature, au un capac larg, alb-deschis, care măsoară câţiva centimetri în înălţime şi în diametru şi au un capac rotunjit atunci când sunt imature, spun oamenii de ştiinţă.

 

Toxinele din interiorul ciupercii pot afecta celulele organismului, în special ţesutul hepatic şi renal, şi pot deveni mortale atunci când expunerea sa duce la insuficienţă hepatică, potrivit Independent.

 

Consumul chiar şi a unei singure ciuperci poate fi fatal pentru un om adult, iar unele estimări sugerează că aceasta ar putea reprezenta aproape 90% din decesele globale cauzate de ciuperci la nivel mondial.

 

Cu toate acestea, mecanismele care determină răspândirea ciupercii nu sunt înţelese, spun cercetătorii, inclusiv cei de la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA.

 

În mod tradiţional, se ştie că ciupercile se reproduc în sălbăticie în mod bisexual, ceea ce presupune ca structurile subterane a doi indivizi să fuzioneze şi să producă ciuperci deasupra solului care conţin material genetic de la ambii părinţi.

 

În noul studiu, care nu a fost încă revizuit de către colegi, postat pe serverul de pre-imprimare bioRxiv, oamenii de ştiinţă au descoperit că versiunea californiană a ciupercii „capacul morţii” se fertilizează singură, în loc să aştepte un partener, un proces care este rar observat la ciupercile din afara laboratoarelor.

 

Ciupercile californiene de tip „death cap” s-au răspândit pe toată coasta de vest a SUA şi devin mai abundente decât erau în ţinuturile europene natale ale lui A. phalloides.

 

Diversele strategii de reproducere ale ciupercilor invazive death caps facilitează probabil răspândirea sa rapidă, dezvăluind o similitudine profundă între invaziile de plante, animale şi ciuperci„, au scris oamenii de ştiinţă în studiu.

 

Deşi rămâne neclar cum au reuşit să se autofertilizeze calusurile morţii californiene, oamenii de ştiinţă suspectează că ar putea ocoli procedurile genetice care asigură în mod tradiţional că aceste ciuperci se produc doar după ce doi indivizi fuzionează.

 

Ciuperca este atât unisexuală, cât şi bisexuală, dezvăluind o flexibilitate reproductivă nesuspectată până acum„, au explicat oamenii de ştiinţă în studiu.

 

Răspândirea A. phalloides în California este probabil facilitată de capacitatea sa de a sporula fără a se împerechea cu un alt individ”, au adăugat ei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img