Campania pentru Downing Street: Rishi Sunak mărește diferența față de Boris Johnson

0
1

Fostul premier Boris Johnson s-a întors sâmbătă dimineață la Londra, după o vacanță în Caraibe, consolidând argumentele pentru candidatura sa în cursa pentru Downing Street, dar Rishi Sunak, singura persoană care a obținut cele 100 de voturi necesare, a continuat să mărească diferența, potrivit AFP.

Rishi SunakFoto: Profimedia Images

După demisia lui Liz Truss, care a rămas în funcție doar 44 de zile, trei nume au apărut în lupta pentru șefia Partidului Conservator:

  • actualul ministru pentru relația cu Parlamentul, Penny Mordaunt, care și-a oficializat vineri candidatura,
  • Rishi Sunak, fostul ministru de finanțe care a pierdut în fața lui Liz Truss la începutul lunii septembrie,
  • și fostul premier Boris Johnson, care a demisionat în iulie după o serie de scandaluri.

Boris Johnson a aterizat sâmbătă la mijlocul dimineții la Londra. Vineri seară, unul dintre aliații săi din Parlament, James Duddridge, a relatat un schimb de replici cu „șeful” său. El a spus: „O vom face, sunt pregătit”, potrivit acestui parlamentar.

Dar fostul premier, care a părăsit parlamentul pe 20 iulie strigând „Hasta la vista, baby!”, nu și-a anunțat încă oficial candidatura.

Nici Rishi Sunak, a cărui demisie din guvernul Johnson, urmată de alte aproximativ 60 de persoane, a dus la demisia șefului său, nu și-a anunțat public candidatura.

Lupta din spatele scenei pentru voturi

El este primul care a depășit vineri seară pragul de 100 de susținători pentru a spera să conducă Partidul Conservator și să câștige astfel Downing Street.

Boris Johnson a depășit și el pragul de 100, potrivit lui James Duddridge, dar acest lucru nu a fost confirmat. Și este în continuare mult în urmă în topul media.

Potrivit site-ului Guido Fawkes, care urmărește îndeaproape cursa, Rishi Sunak avea 123 de susțineri până sâmbătă după-amiază, devansându-i pe Boris Johnson (72) și Penny Mordaunt (25).

Candidații au timp până luni după-amiază pentru a obține aceste voturi.

Parlamentarii vor vota primii, iar dacă vor mai fi doi candidați în cursă, cei 170.000 de membri ai partidului vor trebui să decidă între ei printr-un vot online până la 28 octombrie.

Dacă va exista un singur candidat, acesta va ajunge direct în Downing Street la începutul acestei săptămâni.

Sâmbătă, o mare parte din joc s-a desfășurat în spatele scenei pentru Johnson și Sunak, care se află în conflict încă din vara anului trecut, fiecare încercând să obțină mai mulți susținători, divizând și mai mult conservatorii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here