Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a anunţat demisia, pe fondul acuzaţiilor de corupţie – International

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Cancelarul conservator al Austriei, Sebastian Kurz, suspectat că ar fi implicat într-un caz de corupţie, şi-a anunţat demisia sâmbătă seară, informează AFP.

Kurz, în vârstă de 35 de ani, a explicat că se retrage pentru „stabilitatea” ţării, respingând în acelaşi timp „acuzaţiile false”.

„Vreau să cedez locul pentru a evita haosul”, a adăugat el, într-o declarație către presă, indicând totodată că îl propune pe ministrul de externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră, drept succesor al său.

Perchezițiile au fost efectuate în contextul acuzațiilor aduse lui Kurz și Partidului Popular Austriac (ÖVP), pe care îl conduce, potrivit cărora l-ar fi mituit pe Wolfgang Fellner, proprietarul unui ziar din Austria, să publice sondaje de opinie favorabile cancelarului.

Procurorii suspectează că sondajele au fost plătite de fonduri ale ministerului de finanțe condus de un ministru al ÖVP.

Potrivit acuzării, între 2016 și 2018, „resursele de la Ministerul Finanțelor au fost utilizate pentru finanțarea sondajelor de opinie parțial manipulate, care au servit un interes politic exclusiv partizan”.

Kurz și alți nouă suspecți, precum și trei organizații, sunt cercetați pentru diverse infracțiuni legate de acest caz. Perchezițiile au avut loc miercuri, în special la sediul partidului conservator ÖVP și la cancelarie.

Noile percheziții și acuzații reprezintă cel mai recent scandal în care sunt implicați Kurz și aliați apropiați ai săi pe care ÖVP a încercat să le minimalizeze.

Cea mai notabilă dintre acestea este ancheta privind așa numitul „scandal Ibiza” care a dus la căderea guvernului anterior.

Procurorii anticorupție au anunțat în luna mai că Sebastian Kurz este anchetat în acest caz.

În luna februarie procurorii anticorupție au efectuat de asemenea percheziții la locuința și birourile ministrului de finanțe Gernot Bluemel, un alt aliat apropiat al lui Kurz.

spot_imgspot_img