Când este recomandată operația de cataractă și cum se desfășoară?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Operația de cataractă este o procedură de înlocuire a cristalinului natural al ochiului cu unul artificial, atunci când vederea este afectată. De la imaginile neclare și culorile șterse, vederea clară revine, cu intervenție chirurgicală, tehnica fiind minim invazivă. Tehnologia modernă utilizată permite recuperarea ușoară și rapidă. 

Cataracta reprezintă fenomenul de opacifiere a cristalinului ochiului, ceea ce determină vedere tot mai neclară, cu trecerea timpului. Operația pentru corectarea acestei probleme este sigură și eficientă. Imediat după realizarea procedurii vederea este recâștigată, iar independența față de ochelari este asigurată. Netratată la timp, cataracta poate duce la orbire. 

Ce este cataracta?

Cataracta este o deficiență oculară ce apare de regulă la persoanele vârstnice, dar care se poate manifesta și la nou-născuți, caz în care se numește cataractă congenitală. 

Aceasta se referă la apariția unei pete în centrul vederii, care în timp se opacifiază, astfel încât imaginea devine tulbure, încețoșată, iar discul tot mai albicios. În faze avansate, pata albă din ochi poate fi văzută cu ochiul liber de oricine. 

Cum se tratează cataracta?

Apelarea la o operație cataractă este singura variantă de tratament pentru recăpătarea vederii clare. Procedura este ușoară, se desfășoară într-un interval scurt, iar recuperarea este rapidă. 

Netratată, cataracta va împiedica pătrunderea luminii în ochi, în totalitate, ceea ce duce la riscuri și complicații pentru vedere. 

Când este recomandată operația de cataractă?

Stabilirea unui diagnostic corect pentru cataractă se realizează numai de către medicul oftalmolog, în urma unui consult de specialitate, iar tratamentul trebuie aplicat în momentul în care această afecțiune oftalmologică își pune amprenta asupra calității vieții. 

Intervenția chirurgicală realizată în stadii de debut ale afecțiunii înseamnă revenirea la o viață normală în cel mai scurt timp. 

Schimbarea frecventă a ochelarilor de vedere fără ca acest lucru să ajute ochiul poate fi un semn al cataractei. 

Ce implică intervenția chirurgicală?

Schimbarea cristalinului natural al ochiului cu un cristalin artificial este unica variantă de tratament. Cristalinul este ales de pacient, la recomandarea medicului oftalmolog, ținând cont de nevoile specifice și de manifestările afecțiunii oculare. 

Există două tipuri de cristaline artificiale. Cele monofocale pot oferi sprijin pentru vederea la distanță, medie sau de aproape. Persoanele care optează pentru un cristalin artificial monofocal pentru vederea la distanță, vor avea nevoie de ochelari de citit pentru vederea de aproape. Oamenii care aleg un cristalin monofocal pentru vederea de aproape, vor avea nevoie de ochelari pentru distanță, pentru a se descurca singuri. 

Cristalinele artificiale multifocale corectează vederea la distanță, cea intermediară și de aproape, iar în urma operației, pacienții vor redobândi vederea clară, independentă de portul ochelarilor. 

Cum se desfășoară operația de cataractă?

Procedura este realizată cu anestezie locală. Medicul pune picături speciale în ochiul pacientului pentru ca acesta să nu simtă nimic pe durata operației. Printr-o incizie foarte mică este introdus în ochi un instrument fin care va fragmenta și aspira cristalinul natural al ochiului, cel opacifiat. 

Prin aceeași incizie va fi inserat apoi cristalinul intraocular. Acesta va fi plasat în capsula goala a cristalinului natural, unde va fi poziționat corespunzător. 

Dacă ambii ochi sunt afectați de cataractă, după vindecarea primului, se va opera și celălalt. 

Rezultatele operației de cataractă

Intervenția propriu-zisă durează câteva minute, însă sunt necesare pregătiri amănunțite înainte și după procedură. Pentru că inciziile sunt foarte mici nu sunt necesare suturile, motiv pentru care recuperarea este mult mai rapidă. Rezultatele vor începe să fie observate de a doua zi, dar stabilizarea noului cristalin se va realiza după alte câteva zile. Rar se poate înregistra o cataractă secundară, care poate fi tratată cu laserul. Aceasta nu înseamnă că operația de cataractă nu a fost un succes. 

Concluzionând, cataracta este o afecțiune oftalmologică în care vederea devine tulbure, singurul tratament fiind cel chirurgical. Acesta este un articol cu rol informativ. De aceea, dacă te confrunți cu anumite simptome ce pot fi asociate cataractei, consultă un medic specialist și urmează indicațiile acestuia!

Surse de informare:

1. Cataract Surgery – https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21472-cataract-surgery

2. Cataract surgeryhttps://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cataract-surgery/about/pac-20384765

3. What to Expect From Cataract Surgery – https://www.webmd.com/eye-health/cataracts/what-to-expect-from-cataract-surgery

4. Everything You Need to Know About Cataract Surgery – https://www.healthline.com/health/eye-health/cataract-surgery

spot_imgspot_img