Când simptomele sarcinii devin îngrijorătoare?

În perioada sarcinii au loc schimbări fiziologice și hormonale care te determină să fii mult mai responsabilă în raport cu sănătatea ta fizica și emoțională. Starea de bine a mamei este transmisă bebelușului, la fel se întâmplă cu stresul, anxietatea sau panica. În timpul sarcinii este important să fii monitorizată periodic de un medic, să faci toate analizele la timp, să faci mișcare și să te alimentezi corect.

Există însă unele simptome pe care nu trebuie să le ignori. Trebuie să fii foarte atentă la unele detalii care în perioada de până la sarcină ți-au părut insignifiante. Unele dintre acestea îți pot transmite că există o problemă în ceea ce privește sănătatea ta sau a bebelușului din burtică. La apariția oricăror simpotome descrise mai jos, apelează la un medic. Este mai bine să fii prevăzătoare și responsabilă, chiar dacă simptomul se va dovedi unul banal.

Durere în abdomen sau întărirea burții. Principalul motiv pentru care burta devine mai tare este uterul care se mărește în funcție de dimensiunile copilului. Stresul și efortul îndelungat, o poziție inconfortabilă și incomodă pot duce la contracția uterului și respectiv la întărirea burții. Iată de ce este important că în timpul sarcinii să nu ridici greutăți, să nu faci prea mult efort, să te hidratezi și să te asiguri să porți haine corespunzătoare termenului tău de sarcină care nu-ți vor strânge prea tare burta. Niște haine gravide, care-ți asigură comoditate, stil și lejeritate te vor ajuta să te simți confortabil în orice perioadă a sarcinii. În primul trimestru de sarcină, întărirea burții poate fi un indicator de avort spontan, iată de ce trebuie să anunți imediat medicul despre acest lucru.

Sângerare vaginală. Deși te poate speria, sângerarea vaginală în sarcină nu este neapărat un indicator că ai o problemă de sănătate. Majoritatea gravidelor au sângerări vaginale mai ales în primul trimestru de sarcină. Totuși, simptomul este unul căruia merită să-i acorzi toată atenția întrucât uneori poate indica o iminență de avort. Sângerarea vaginală poate apărea la 10-14 zile de la fecundare, atunci când ovul fecundat se fixează pe peretele uterului. În plus, sângerarea vaginală poate semnaliza prezența unei infecții, iată de ce trebuie să discuți imediat cu medicul.

Febra. Nu reprezintă o normalitate să ai febră în timpul sarcinii. Este un indicator că există o problemă de sănătate ce necesită a fi tratată cât mai urgent pentru a nu pune în pericol sănătatea și buna dezvoltare a bebelușului. În cazul gravidelor, febra poate fi cauzată de o infecție a tractului urinar, de o răceală, o infecție a tractului respirator superior, sau de o toxiinfecție alimentară. Oricare ar fi cauzele apariției febrei în sarcină trebuie să consulți de urgență medicul.

Tulburări de vedere, vedere dublă sau pete în câmpul vizual. Corpul femeii suferă numeroase schimbări pe parcursul sarcinii. Astfel, pe lângă shimbările emoţionale şi fizice vizibile, se vor simţi schimbări şi la nivelul sistemului ocular, cum ar fi: umflarea pleoapelor, mancărimi ale ochiului, vedere slabă însoţită de ameţeli. Retenția de lichide este cea care afectează cel mai mult ochii, mai exact corneea care se îngroașă și creează disconfort. În plus, în sarcină au loc modificări ale refracției. Schimbările hormonale care au loc în organismul viitoarei mămici îi afectează puternic acuitatea vizuala. De aceea nu ezita să consulți un medic oftalmolog pe perioada sarcinii, dar și după naștere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *