Când vom putea călători în siguranţă din nou

Pandemia de COVID-19 a bulversat, în acest an, nu doar industria turismului, ci și viaţa fiecăruia dintre noi.

Planurile de vacanţă au fost date peste cap, noi reguli au fost impuse călătorilor, iar lista ţărilor din care putem reveni fără a fi nevoie de perioada de izolare la domiciliu este actualizată continuu.

Este o stare de fapt la care trebuie să ne adaptăm, pe care nu trebuie să o ignorăm, dar care nu ne interzice să visăm la vacanţa mult aşteptată. Doar că trebuie să fim mult mai flexibili şi mult mai bine informaţi.

Lista cu ţările pentru care este eliminată măsura izolării/carantinării la revenirea în România este actualizată în baza propunerilor făcute de Institutul Naţional de Sănătate Publică. La sfârşitul lunii iunie, în listă erau prinse şi unele dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă pentru români: Grecia, Bulgaria, Cipru, Malta, Italia, Croaţia, Franţa, Germania, Austria.

Este de menţionat că excepţia privind izolarea/carantinarea se aplică doar persoanelor asimptomatice.

Trebuie verificat, însă, şi la destinaţie dacă excepţia privind izolarea se aplică turiştilor veniţi din România. În acest sens, puteţi consulta site-urile ambasadelor ţărilor respective în România sau puteţi scrie un e-mail hotelului unde aţi rezervat cazarea sau agenţiei de turism, pentru a primi informaţii clare.

Pentru rezervarea cazării, o agenţie de turism vă poate ajuta să aflaţi care hoteluri şi-au reluat activitatea, către ce ţări puteţi accesa pachete turistice şi cum puteţi ajunge la destinaţie.

Există hotelieri care oferă condiţii flexibile de anulare a rezervării, oferind astfel un răspuns celor îngrijoraţi că ar putea să îşi anuleze concediul şi să piardă sumele achitate în avans.

Având în vedere contextul pandemic, mulţi dintre turişti vor alege să călătorească în acest an cu maşina personală. Dacă veţi călători în străinătate, este nevoie să cunoaşteţi regulile care se aplică pentru fiecare ţară pe care urmează să o tranzitaţi.

Au fost reluate şi zborurile cu avionul către anumite destinaţii, dar trebuie să reţineţi faptul că veţi fi obligaţi să purtaţi mască de protecţie în aeroporturi şi interiorul aeronavelor şi să folosiţi materialele dezinfectante. Informaţi-vă din timp la companiile aeriene despre aceste zboruri şi despre regulile impuse, pentru a evita surprizele neplăcute.

Experţii în turism se aşteaptă ca în acest an să aibă un succes mai mare ofertele last minute – nu doar pentru că ai putea face economii la bugetul familiei, ci şi pentru că îţi garantează o călătorie în siguranţă, fără amânări şi anulări.

De interes vor fi și ofertele pentru vacanțe în destinații exotice, cu zbor în toamna acestui an. Vorbim despre destinații care nu au fost atinse atât de mult de pandemia și în care este mai ușor să respecți normele de distanțare socială.

În acelaşi timp, respectarea câtorva reguli de bază poate face diferenţa între o vacanţă reuşită şi una de coşmar în aceste vremuri afectate de noul coronavirus:

  • dacă sunteţi bolnav, amânaţi călătoria;
  • puneţi accent pe igiena mâinilor dumneavoastră, evitaţi să vă atingeţi nasul, gura şi ochii;
  • păstraţi distanţa socială de 1.5-2 metri faţă de alte persoane;
  • optaţi pentru plata cu cardul sau cu telefonul;
  • purtaţi mască de protecţie în spaţiile în care aceasta este obligatorie.

Dincolo de toate măsurile de siguranță, trebuie să vă și bucurați de vacanță. De când ați vrut să plecați într-o vacanță în Egipt?

Anul acesta poate fi momentul în care veți tăia de pe listă unul dintre obiectivele de vacanță la care visați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *