Care este rolul unei saltele antiescare?

Pacientii imobilizati la pat, pe langa faptul ca nu se pot misca, prezinta riscul de a dezvolta escare. Escarele sunt rani profunde aparute din cauza presiunii create de oase si de mediul solid pe care sta corpul, adica de saltea. Atunci cand anumite puncte ale corpului raman fixe pentru mai multa vreme, creste mult riscul de aparitie a acestor rani, ceea ce a dus la aparitia saltelelor antiescare.
Ce sunt saltelele antiescare?
Sunt saltele multicamera, care asigura o presiune alternativa prin umflarea si desumflarea fiecarei camere in parte. Aceasta umflare si desumflare alternativa ajuta la evitarea presiunii de decubit pe corpul bolnavului.
Saltelele antiescare nu doar ca ajuta la prevenirea aparitiei escarelor, dar reusesc chiar sa creascca sansa de vindecare a unei escare deja aparute. Avantajele lor sunt uriase:
- Poate sa scada durerea generata de imobilizarea la pat;
- Inlesneste procesul de ingrijire la domiciliu;
- Imbunatateste circulatia sangvina la nivelul pielii, asigurand o oxigenare mult mai buna a tesuturilor;
- Asigura un masaj de intensitate mica;
- Ventileaza tegumentele, prevenind umezirea excesiva a acestora.
De cate tipuri sunt saltelele antiescare?
Pe piata pot fi intalnite mai multe tipuri de saltele antiescare, acestea impartindu-se in doua mari categorii: pasive si active. Alegerea saltelei potrivite se face in functie de cat de grava este boala si de sfatul primit de la doctori. In principiu, vei descoperi urmatoarele 3 modele:
- Saltelele pasive. Sunt puse pe un pat normal si sunt ideale pentru pacientii care prezinta risc de aparitie a escarelor. Materialul folosit pentru realizarea acestor produse este CMHR.
- Saltelele de tip fagure. Sunt realizate din cel putin 130 de camere pneumatice care sunt asezate in doua sectiuni, asemanatoare cu un fagure. Sunt ideale atat pentru pacientii care au deja escare, cat si pentru cei care doresc sa previna aparitia acestei probleme.
- Saltelele de tip tubulare. Sunt perfecte pentru cei care prezinta risc mediu si mare de dezvoltare a escarelor. Acestea au mai multe celule cilindrice independente care se umfla si se desumfla constant.
Functionarea saltelei antiescare este, asadar, destul de simpla, insa eficienta ei este mare, meritand sa fie luata in calcul pentru achizitie in cazul unei situatii neplacute.