Care sunt caracteristicile muzicii populare

Muzica populara este ceva cu care fiecare dintre noi suntem obisnuiti, aceasta fiind auzita cel mai des in familie si la petreceri. In ziua de azi, oricine se poate bucura de aceste melodii, atat la radio, cat si pe internet sau la televizor. Genul acesta muzical a aparut in prima jumatate a secolului XX, ea fiind un amestec dintre lumea socio-politica din acele vremuri, dar si ansamblurile de instrumente specifice.

Cum a aparut muzica populara?

Muzica populara nu este caracteristrica doar Romaniei, ea fiind prezenta in aproape toata tarile din Balcani, dar si in tarile din fostul bloc rasaritean. Desi la noi in tara aceasta muzica este recunoscuta sub denumirea de muzica populara, in alte tari ea poarta denumirea de muzica traditionala, usoara, lautareasca sau folk.

Acest tip de muzica iese in evidenta prin instrumentatie, repertoriu, dar si stil instrumental, iar genul difera in functie de asezarea geografica. De exemplu in zonele vestice, influenta este mai mult din vest, in timp ce in cele estice, se remarca o influenta bizantina, turceasca sau slava. Printre caracteristicile acestui tip de muzica se numara stilul melodiei, modul de a canta, precum si trupele care alcatuiesc o astfel de formatie de muzica. Pe partea de sunet, se remarca prezenta vocalistilor, precum si a instrumentistilor, cantaretii reusind sa se remarce prin stilul vocal emfatic, precum si figurile tehnice. Una dintre caracteristicile acestui stil fiind fluieratul artistic.

Exista mai multe instrumente care sunt folosite in muzica populara, printre acestea cele mai cunoscute fiind contrabasul, acesta fiind uneori inlocuit de chitara electrica, tambalul, uneori inlocuit de pian, chitara acustica si acordeonul. Tambalul este preferat de obicei pentru ca in acest fel pot fi accesate simultan doua inaltimi sonore. Se intalnesc doua succesiuni de acorduri ritmate si chiar si rapide. In ceea ce priveste tempoul, acesta difera si anume in sferturi de timp sau poate efectua diviziune ternara.

Pianul este apreciat in cazul pieselor mai lente, acestea avand un ritm asemanator melodiilor de jazz, iar in ceea ce priveste acordeonul si chitara, acestea sunt folosite pentru acorduri placat, ele fiind ideale si pentru diversele momente solo. Multi artisti intrerup melodia si doar un astfel de instrument se poate auzi in acel moment. Formatiile mai folosesc si alte instrumente pentru a realiza acest tip de muzica, un instrument foarte apreciat fiind vioara. Ei se mai folosesc si de viola fara calus. De asemenea, artistii mai includ in piesele lor si violoncelul.

In muzica populara romaneasca, accentul se pune in special pe aspectul percutiei, fiind recunoscute o multime de influente in special din Balcani, dar si din Turcia. Vioara si tambalul sunt instrumentele care predomina, iar muzica populara este diferita in functie de regiune. In Banat, vioara este cel mai popular instrument, ea fiind importata in anii 1920 din Ungaria. In zona Bucovinei, unul dintre cele mai populare instrumente este tilinca sau cobza. Voara si fluierul sunt instrumentele mai moderne care au inlocuit in prezent pe cele vechi. Muzica populara difera asadar de la zona la zona, ea fiind apreciata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *