Care sunt cauzele durerilor de spate?

Lipsa de miscare, statul excesiv la birou sau in picioare, toate acestea sunt motive pentru care simti ocazional sau mai acut dureri de spate. Desi acestea sunt probleme frecvente care pot sa apara in randul adultilor, ele pot afecta calitatea vietii si chiar performantele tale din activitatea de zi cu zi. 

Mai mult, daca durerile de spate sunt persistente, ele sunt de obicei manifestari ale unor probleme mai grave de sanatate, pe care probabil nu le tratezi suficient de responsabil. Neglijate sau tratate necorespunzator, durerile de spate se pot agrava si pot crea probleme mai severe. 

In functie de durata si de intensitatea lor, durerile de spate pot fi acute sau cronice. 

In cazul in care te confrunti cu dureri ocazionale sau frecvente de spate, iti prezentam mai jos cateva din posibilele lor cauze si cum le poti ameliora.

Cauze ale durerilor de spate:

Durerile de spate reprezinta simptome sau manifestari ale unor probleme mai serioase de sanatate. In functie de localizarea lor (in zona cervicala, toracica sau lombara), durerile pot fi de origine musculara, cauzate de exemplu de:

  • Pozitia incorecta in timpul lucrului la birou; 
  • Statul excesiv in picioare, care suprasolicita coloana si muschii spatelui;
  • Efortul intens, spasmele sau tensiunea musculara, torsiunea muschilor, chiar si tusea ori stranutul; toate aceste miscari gresite sau exagerate pot duce la traumatisme de tipul durerilor de spate;
  • Fibromialgia, adica rigiditatea muschilor, inclusiv cei ai spatelui, insotita de dureri ale muschilor si ai tesuturilor moi;
  • Stresul psihic poate cauza la randul sau incordarea musculaturii si deci tensionarea suplimentara, insotita de durere.

In cazul in care durerile de spate sunt de origine nervoasa, aceasta se datoreaza unor afectiuni ce conduc la tasarea nervilor, iar printre acestea se numara:

  • Curbura anormala a coloanei vertebrale, asociata cu modificari ale curburii anatomice a acesteia sub forma de afectiuni specifice: cifoze, lordoze sau scolioze; la randul lor, sunt insotite de dureri ale muschilor spatelui;
  • Ruptura unui disc intervertebral, adica a articulatiilor ce separa vertebrele din sira spinarii, care au rolul de a amortiza miscarile coloanei. Odata cu fisura sau ruptura unui disc are loc o presiune crescuta pe structura nervoasa medulara, insotita de durere;
  • Hernia de disc, adica deplasarea unui disc intervertebral, este cea mai frecventa cauza a sciaticii; in acest caz e vorba de un disc intervertebral care este impins de la locul lui si care pune presiune asupra nervului sciatic, provocand durere.

Alte afectiuni asociate cu musculatura sunt de origine articulara, cum sunt cele cauzate de osteoartrita sau artrita reumatoida. Acestea pot cauza probleme cu articulatiile soldului, iar ca manifestare pot sa apara dureri in zona inferioara a spatelui si chiar o ingustare a spatiului din jurul maduvei spinarii, denumita stenoza spinala. 

In alte cazuri durerile de spate sunt de origine osoasa, cauzate de osteoporoza, adica fragilitatea oaselor si a vertebrelor. Acestea pot duce la fracturi de compresie si implicit pot cauza dureri de spate.

Factorii de risc ce pot cauza /amplifica durerile de spate

Un stil de viata sedentar, lipsa exercitiului fizic, fumatul, obezitatea dar si stresul psihic, toate acestea pot agrava simptomele acute de dureri de spate. In plus, durerirle pot fi amplificate si de factori genetici sau de alte afectiuni medicale, cum sunt artrita sau cancerul. 

Anumite profesii pot fi și ele asociate cu factori de risc suplimentari, in special cele care implica ridicarea de greutati sau presupun miscari repetitive (si care solicita astfel doar anumite grupe de muschi), sau care implica pastrarea unei anumite pozitii in timpul lucrului pentru un timp indelungat (in picioare, la volan, pe scaunul de la birou,  etc).

Mai mult, riscul de a dezvolta dureri de spate este mai frecvent in randul femeilor, pe fondul unor dezechilibre hormonale specifice Aceste probleme apar mai frecvent in perioadele din timpul perioadelor asociate cu sarcina, ori cu cea in care se instaleaza menopauza. Anumite afectiuni cum sunt cele ginecologice pot genera și ele dureri lombare. 

Un alt factor declansator pentru dureri de spate este infectia virala cauzata de virusul varicelo-zosterian, responsabil de aparitia varicelei (asa-numita zona Zoster). Daca o persoana a avut varicela in trecut, acel virus va ramane in stare latenta in corp, la nivelul radacinilor nervoase, iar reactivarea sa va afecta nervii si va provoca dureri de spate.

Metode de ameliorare a durerilor de spate

Cele mai bune metode de ameliorare a durerilor de spate, daca acestea nu persista mai mult de sase saptamani, este sa menajezi zonele dureroase. Repausul fizic complet nu este intotdeauna recomandat, din contra, exercitiile fizice usoare, care nu forteaza muschii, au rolul de a atenua durerile si de a nu permite zonei respective sa ramana complet imobilizata. Lipsa activitatii fizice duce in general la rigiditatea, slăbiciunea si degradarea oaselor si tesuturilor musculare.

Asigurarea unor conditii de lucru adecvate este un pas la fel de important si de usor pe care il poti face pentru a ameliora durerile de spate. Acasa sau la serviciu, acolo unde este posibil, asigura-te ca achizitionezi scaune de birou de calitate daca lucrezi in conditii de acest fel. Un scaun ergonomic, ales in functie de inaltimea si greutatea potrivita, asigura pozitia corecta pentru muschi si vertebre, fara a exercita presiune asupra discurilor spinale. Nu uita insa sa nu pastrezi aceeasi pozitie statica timp de mai mult de 20-30 de minute atunci cand lucrezi, si alterneaza cu exercitii usoare de destindere a muschilor.

Simptomele durerilor de spate pot sa varieze de la junghiuri sau sagetari usoare, la dureri musculare, inflexibilitate sau incapacitatea de a sta drept. Dacă durerile dureaza mai mult de trei luni sunt deja considerate cronice si este necesar consultul medical si tratament de specialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *