Care sunt cele mai de întâlnite probleme a furnizorilor de hosting din România?

Care sunt cele mai de întâlnite probleme a furnizorilor de hosting din România?

Astăzi, piața este împânzită de multitudinea furnizorilor de hosting din România. Fiecare încearcă să tragă plapuma cât mai mult, lăudându-se cu calitatea serviciilor oferite. Unul propune ”cea mai bună calitate”, altul – ”hosting la cel mai bun preț”, al treilea mereu vine cu diferite oferte, iar al patrulea atrage clienții prin intermediul publicității… În concluzie, e mult mai greu decât ai fi crezut să alegi găzduirea web potrivită proiectului tău, în special atunci când toți vorbesc doar despre aspectele pozitive, dar uită să menționeze și minusurile. Prin urmare, am decis să scoatem cele mai des întâlnite „fantome din dulap” al hostingurilor de la noi.

Servere care funcționează lent

Viteza de funcționare a serverului este problema cea mai mare pe care o întâlnesc utilizatorii, atunci când aleg un hosting. Adevărul este că aceasta nu poate fi măsurată sau evaluată după niște parametri exacți. Maximul pe care îl poate oferi un furnizorul către clienți sunt informațiile despre cantitate, configurări și locul de plasare a serverului – lucruri care într-un final nu spun nimic despre cât de rapid se va încărca site-ul. În primul rând, nimeni nu cunoaște câți utilizatori deja utilizează același serviciu și care dintre aceștia generează trafic. În al doilea, trebuie să luăm în calcul că un furnizor de Internet va oferi o anumită viteză de acces, pe când altul cu totul alta. 

Ce trebuie să faci? Există doar o singură soluție – să afli părerile altor site-uri, care deja utilizează serviciile furnizorului. Pentru aceasta trebuie să cauți diferite forumuri și conferințe, dedicate hostingului. Plus, poți căuta recenzii pe platformele online specializate, dar cu atenție, acestea uneori sunt falsificate.

Plățile ascunse

Cu doar câțiva ani în urmă, plățile ascunse erau la ordinea zilei, printre furnizorii de hosting mai mici. Fapt care deja s-a schimbat, dar nu complet. Astfel, înainte de a alege serviciile, e necesar să te convingi de absența acestora. 

Prin plăți ascunse ne referim la sumele care trebuiesc achitate pentru anumite servicii suplimentare. În majoritatea cazurilor, acestea sunt menționate în anexele contractului sau sunt tipărite cu litere mici la finalul paginii, iar mulți nu-și complică viața citindu-le integral. Printre cele mai întâlnite plăți ascunse se numără: traficul suplimentar (când cel gratuit este limitat), utilizarea unor anumite tehnologii (cum ar fi PHP sau MySQL) etc. Majoritatea aparent nu sunt necesare la moment, dar de multe s-ar putea să ai nevoie ulterior. 

Asistența tehnică

Mai devreme sau mai târziu orice utilizator apelează la asistența tehnică a serviciilor de hosting. Problemele cu serverul pot interveni în orice moment al zilei, iar disponibilitatea unei persoane, care ar putea soluționa dificultățile, este esențială. Faptul că despre aceasta este menționat pe site nu este suficient, cel mai bine este să te convingi de unul singur în acest lucru.

Poți face un simplu experiment: apelează cu o întrebare, la care poți găsi răspunsul și pe site, în timpul nopții. Dacă va răspunde un angajat la telefon și va oferi informațiile necesare sau cel puțin va da un link către site, atunci poți fi sigur că furnizorul este bucuros să deservească noi utilizatori și să aibă grijă de aceștia. 

Scăderea calității odată cu creșterea numărului de clienți

Dacă credeai că totul se va termina la cifra trei, nu e chiar așa – uite că mai avem o problemă întâlnită printre furnizorii de hosting. Odată cu dezvoltarea proiectului web, vor crește și numărul de persoane care îl utilizează, iar aceasta poate duce la scăderea productivității serverului. Sigur, această problemă poate fi soluționată prin schimbarea tarifului de webhosting, dar pentru aceasta și site-ul trebuie să aducă venituri suficiente. Astfel, cel mai bine este să apelezi la companii mari de hosting, deoarece acestea au resurse suficiente pentru a soluționa dificultățile de acest caracter, prin: o configurare mai bună a serverului, mărirea canalului de acces, creșterea numărului de ingineri pentru asistența tehnică etc.

Alegerea unui furnizor de hosting este o decizie foarte importantă pentru funcționarea site-ului. E necesar să iei în calcul toate problemele menționate mai sus, deoarece riști să te îneci la mal. Dă lenea la o parte și informează-te cât mai mult despre plusurile și minusurile serviciilor de hosting disponibile pe piață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *