Care sunt principalele reguli ce trebuie sa fie respectate la saparea unui put?

Daca ai norocul de a locui la curte si iti doresti o viata sanatoasa, una dintre cele mai bune decizii pe care le poti lua este sa iti sapi un put in propria curte. Avantajele sunt uriase:

  • Te poti bucura de o apa de calitate, asupra careia ai control total;
  • Ai o sursa ieftina pentru udat gradina;
  • Nu depinzi de reteaua publica de apa.

Misiunea de a sapa un put nu este una usoara insa, mai ales daca vrei sa il sapi la adancimi foarte mari. Exista multe firme care se ocupa de foraje puturi, insa nu toate pot asigura calitatea maxima solicitata la o astfel de lucrare. Pentru a te asigura ca rezultatul este cel pe care il doresti, ceea ce ai de facut inainte de a apela la o firma este de a te informa.

Ce trebuie sa stii inainte de a sapa un put?

Cei de la Tipfrm, firma cu eperienta care se ocupa de foraje puturi Bucuresti si in multe alte localitati din tara, au creat o lista cu principalele reguli ce trebuie sa fie respectate la saparea unui put:

  1. Respectarea distantelor. Putul trebuie sa se afle la anumite distante de gropile de gunoi, de canalul de apa reziduala sau de rezervoarele de combustibil, cotetele de pasari, drumurile publice sau terenurile unde se spala vehicule. In principiu, distantele trebuie sa fie intre 5 si 40 de metri. Cel mai indicat este sa alegi sa sapi putul intr-o zona cat mai libera.
  2. Daca se construieste in incinta unei cladiri, putul trebuie sa fie inchis cu o placa de beton fix;
  3. Marginile putului trebuie sa fie placate cu gresie ce are rosturi hidrofuge;
  4. Este extrem de important sa se analizeze apa la Directia de Sanatate Publica. Exista o multime de probleme care pot fi generate de calitatea apei, pe care nimeni nu trebuie sa si le asume;
  5. Este de preferat sa se sape un put care sa nu se alimenteze din prima panza freatica. Aceasta este adeseori poluata si are probleme, iar costurile de filtrare pot fi destul de mari.

Un put bine sapat este o investitie pe termen lung si foarte lung. Tocmai de aceea, atunci cand te hotarasti sa il faci este bine sa ai in vedere fiecare detaliu, oricat de mic. Dupa aceea vei avea o sursa de apa foarte buna, ideala atat pentru principalele activitati casnice, cat si pentru baut si gatit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *