Casa Albă: Nu există indicii că Rusia ar pregăti folosirea „iminentă” a unei arme nucleare

0

„Nu avem motive să ne ajustăm propria postură nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare”, a declarat vineri Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden, citată de AFP și Agerpres.

Karine Jean-PierreFoto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia

Această clarificare a purtătoarei de cuvânt Karine Jean-Pierre survine după afirmaţiile lui Joe Biden care au stârnit îngrijorări privind posibilitatea unui conflict nuclear.

Liderul de la Casa Albă a afirmat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul războiului rece în faţa riscului unui „Armaghedon” nuclear, adică apocalipsa nucleară, amintind de situaţia din timpul Crizei Rachetelor din Cuba în anul 1962.

Biden a menţionat de asemenea că omologul său rus Vladimir Putin „nu glumeşte” prin ameninţarea că ar putea recurge la arme nucleare. Ministerul rus de Externe l-a acuzat ulterior de „fake news” pe Joe Biden din cauza acestor afirmații ale sale.

Vladimir Putin a spus că amenințarea cu armele nucleare nu este o „cacealma”

Întrebată dacă acest ton destul de alarmist are la bază informaţii obţinute de SUA, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a răspuns „nu”, declaraţie făcută presei la bordul avionului care-l ducea pe Joe Biden într-o deplasare la nord-vest de Washington.

În discursul său din 21 septembrie în care a anunţat mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele care iau parte la agresiunea contra Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul (referindu-se mai ales la SUA) că, pe lângă faptul că susţine militar şi financiar Kievul, i-a impus acestuia din urmă să nu mai negocieze cu Moscova şi că urmăreşte „să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia”.

„În politica sa agresivă anti-rusească, Occidentul a depăşit orice limită. Cei care încearcă să ne şantajeze cu armele nucleare trebuie să ştie că vântul se poate schimba în direcţia lor”, a adăugat preşedintele rus.

„Vom folosi cu siguranţă toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a proteja Rusia şi poporul nostru”, a promis el, făcând aluzie la armele nucleare, insistând că acesta „nu este o cacealma”.

Urmărește ultimele evoluții din a 226-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *