Câteva păreri legate de creșterea căpșunilor și colaborarea cu Grădinamax

Cu siguranță căpșunii sunt fructele preferate în cazul multora. Cel puțin așa este în cazul meu. Abia aștept sezonul cald, pentru a mă bucura de ele. Când am început să cresc căpșuni, nu știam prea multe nici despre plante și nici despre grădinărit. În timp, mi-am format câteva păreri și pot oferi o serie de sfaturi utile. Mi-a plăcut colaborarea cu Grădinamax, unde am putut găsi o gamă largă de soiuri, potrivite atât pentru grădină, cât și pentru jardiniere.
Din punctul meu de vedere, dacă poți crește căpșuni acasă, merită efortul, deoarece gustul și aroma căpșunilor crescute în propria grădină va bate întotdeauna gustul căpșunilor de magazin. Și asta chiar dacă nu ai cei mai arătoși căpșuni. Dar, cu privire la asta, nu te panica în cazul în care observi că frunctele au dimensiuni mici. Așa se întâmplă cam în primii doi ani de la plantare. Fructele sunt mai mici și mai puține.
Dar, pe măsură ce plantele cresc și se acomodează la mediul din grădină, vei avea fructe tot mai mari și mai bogate. Cam din al treilea an te poți aștepta la o recoltă bună. Bineînțeles, rezultatul depinde și de modul de îngrijire a plantelor. Eu te sfătuiesc să faci următoarele:
- Alege câteva soiuri diferite
Eu am ales soiuri diverse din greșeală, nu pentru că aveam o strategie pusă la punct. Dar, am observat că e fructele apar și se coc gradual, nu toate odată. Asta pentru că există soiuri timpurii, semi-timpurii și târzii. Iar când ai mai multe soiuri de căpșuni în grădină, se prelungește perioada în care te poți bucura de aceste fructe.
Mai târziu, am aflat că este o practică obișnuită printre grădinarii cu experiență să se crească soiuri diferite de căpșuni în grădină. Deci, este primul sfat pe care ți-l pot oferi.
- Unde poți planta căpșunii?
Cele mai gustoase fructe de căpșuni cresc în plin soare. Așadar, alege locuri însorite pentru plantele de căpșuni, ferite de vânt și curenți puternici, cu sol ce se drenează eficient și este ușor acid. Dacă ai îndoieli cu privire la calitatea solului, îl poți îmbogăți cu ușurință dacă adaugi materie organică (gunoi de grajd bine putrezit sau compost) înainte să plantezi.
Poți folosi și îngrășământ organic, ce vor da un avânt de creștere plantelor. Și dacă se poate, nu planta căpșunii în locuri unde au fost cultivate roșii, cartofi sau crizanteme, din moment ce aceste plante sunt vulnerabile în fața unei boli ce cauzează ofilirea, ce poate fi cu ușurință transmisă și căpșunilor.
Iar dacă nu dispui de spațiu în grădină, poți crește cu succes căpșuni în ghivece, jardiniere, cutii și alte recipiente suficient de mari. Doar că în acest caz, trebuie sa fii atent(ă) la udarea plantelor. În zilele călduroase apa se evaporă mai rapid din recipiente, decât direct din grădină. Și, de asemenea, trebuie să fertilizezi plantele, din moment ce cantitatea limitată de sol din jardinieră nu le va furniza suficienți nutrienți.
- Cum să crești căpșuni
După plantare, până rădăcinile se prind bine, plantele trebuie udate cu regularitate. La fel trebuie să procedezi și în zilele cu temperaturi ridicate. După înflorire, plantele ar trebui să primească și îngrășământ. Alege unul organic, potrivit pentru culturile de căpșuni, și respectă indicațiile de pe eticheta producătorului. Căpșunii crescuți în recipiente vor avea nevoie de mai multă apa, așa cum am menționat mai devreme.
E bine de știut că plantele depun foarte mult efort în creșterea fructelor. De aceea e bine să pregătești solul cu îngrășăminte înainte de a planta răsadurile. Plantele crescute în recipiente vor avea nevoie de îngrășământ săptămânal, din momentul în care au început să producă flori. De preferat ar fi un îngrășământ bogat în potasiu, cum ar fi cel potrivit pentru roșii.
Apoi, e bine să creezi un strat protector din paie în jurul plantelor de căpșuni, de la începutul verii, înainte ca fructele să înceapă a se dezvolta. Astfel, se va preveni pătarea fructelor, se va încetini dezvoltarea buruienilor și se va preveni pierderea umezelii din sol.
În primul an, este bine să tai lăstarii tineri – acele tije subțiri și lungi – pentru a ajuta planta să se concentreze pe producția fructelor, nu pe crearea de noi plante. În anii ce urmează, poți folosi acești lăstari pentru a crea noi plante și extinde plantația.
Păsările iubesc căpșunii, la fel ca noi, și pot să se înfrupte din recolta ta, dacă simt nevoia să-și îmbogățească dieta. Pentru a-ți proteja cultura, folosește plase puse peste plante. Astfel, păsările nu vor ajunge la fructe, dar insectele polenizatoare vor putea în continuare să-și facă treaba.
Un alt pericol ar putea fi înghețul neprevăzut, ce ar putea distruge florile. E bine să fii cu ochii pe vreme, pentru a putea acoperi plantele cu un material protector în cazul în care temperaturile se anunță a fi foarte scăzute peste noapte. Nu uita să ridici protecția pe timp de zi, pentru a lăsa insectele să polenizeze florile. Fără polenizare nu vei avea nici fructe.
Melcii sunt și ei un pericol, hrănindu-se cu fructele dulci de îndată ce au ocazia. Poți să îi oprești cu capcane cu bere (cutii umplute cu bere și îngropate în pământ până la gură) sau poți crește căpșunii în recipiente, unde vor fi mai în siguranță.
Dacă pui în aplicare toate aceste sfaturi, vei reuși să te bucuri de fructele aromate ale verii. Chiar dacă pare dificil, creșterea căpșunilor nu este o misiune atât de grea. Eu am aflat pe cont propriu ce trebuie făcut, dar tu ai acum toată această informație la îndemână. Vezi și ce soiuri găsești la Grădinamax și fă-ți planul despre cum îți vei amenaja grădina pentru a pune căpșunii la loc de cinste.