Ce alegi pentru firma ta: un spațiu închiriat sau în proprietate?

Când companiile își încep activitatea de business, acestea necesită niște spații de operare adecvate.

Cumpărare sau închiriere de spații industriale?

Unele dintre firme de producție, dacă au bugete generoase, preferă să cumpere suprafețe mari de teren pentru a-și construi propriile depozite, fabrici, birouri, în timp ce alte companii optează pentru varianta închirierii de clădiri industriale care le permit să obțină alte avantaje, printre care cel mai important este acela al demarării mai rapide a afacerii respective.

Înainte de a se aventura în a cumpăra sau a închiria un depozit industrial pentru o afacere, trebuie să ții cont în calitate de antreprenor de particularitățile companiei, de activitățile desfășurate de către aceasta, de timpul care se așteaptă să fie petrecut în spațiul în cauză. Iar pentru a face asta trebuie să fie pus accentul pe informațiile detaliate  care să conducă la o analiză atentă a costurilor și beneficiilor fiecăreia dintre cele două opțiuni: proprietate sau închiriere.

În plus, este important să se țină seama și de alți factori, precum ar fi precum ar fi: locația, tipul clădirii industriale, caracteristicile pe care le prezintă instalațiile existente, dacă există și depozite sau birouri anexate, serviciile oferite, tipul contractului de închiriere etc.

Beneficiile închirierii unui spațiu industrial

O firmă care tocmai a început activitatea sau una care vrea să se extindă și are nevoie, de exemplu, de spații industriale de închiriat Cluj pentru că vrea să se afle pe o poziție dominantă pe nișa sa de activitate, poate începe prin închirierea unei clădiri industriale, deoarece un contract de locațiune îi dă posibilitatea unui agent economic ca să aibă un grad mai mare de libertate decizională, de flexibilitate în activitățile sale, pentru simplul motiv că își poate schimba locația mai târziu, în funcție de ritmul de creștere pe care îl va avea compania și de nevoile sale specifice.

Plus că va fi nevoie de o sumă lunară de plată care este de obicei mai mică decât cea a unui împrumut pentru achiziționarea unei proprietăți industriale.

Mai mult decât atât, de regulă spațiile de acest gen sunt situate în parcuri sau zone industriale și au costuri mai accesibile, asigură un mediu de lucru mai bun și au toate serviciile necesare la îndemână.

La clădirile industriale în proprietate, companiile trebuie să se ocupe de (re)construcție, întreținere, reparații și modernizare, ceea ce de multe ori poate să fie foarte împovărător pentru bugetele de cheltuieli ale agenților economici respectivi.

Atunci când aleg o clădire industrială, reprezentanții firmei ar trebui să se gândească dacă spațiul servește perfect dimensiunii afacerii din momentul mutării, dar să țină cont și de potențialul de creștere al acesteia pe termen scurt și mediu.

Nu se recomandă alegerea unei proprietăți bazată numai pe preț, dar trebuie să luăm în considerare categoric raportul cost-beneficiu, atât pentru achiziție, cât și pentru chirie, ținând cont de costul proprietății, dimensiunea și caracteristicile acesteia, dacă are infrastructura pe care o solicită operațiunile specifice sau dacă este necesară adaptarea unor spații și realizarea unor investiții mari.

Optarea pentru chirie permite companiilor să-și reducă responsabilitățile și cheltuielile de întreținere, deoarece acestea corespund locatorului sau proprietarului, ceea ce reprezintă o economie pentru angajator, care va trebui doar ca să-și instruiască lucrătorii și să-i încurajeze să aibă grijă de facilitățile și de echipamente închiriate, asigurându-se că sunt utilizate în cel mai bun mod pentru a putea fi returnate ulterior fără a plăti daune cauzate de negljența personalului angajat.

Dacă ești în căutarea celor mai bune clădiri industriale de închiriat în Cluj , GVA Industriale, prin specialiștii în imobiliare pentru firme de aici, te pot ajuta ca să găsești spațiile de care ai nevoie și, de asemenea, îți pot da și cele mai sfaturi în domeniu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *