Ce despăgubiri poţi obţine dacă eşti victima unui accident rutier

Cabinet Avocat Varzaru Ion

Dinamica accidentelor rutiere care au loc pe teritoriul tării noastre este destul de îngrijorătoare, chiar dacă, conform statisticilor efectuate de Poliţia Română, numărul acestora se află într-o uşoară scădere. Însă chiar şi aşa, accidentele rutiere sunt în număr mare, cauzele generatoare fiind multiple, de la cele care ţin de disfuncţionălităţile autovehiculelor , până la cele care sunt legate de factorul uman şi de strarea drumurilor şi  şoselelor.

Victima unui accident rutier

Atunci când vrei să te documentezi în legătură cu datele  incluse în capitolul despagubiri accidente rutiere  trebuie să ştii că în postura victimei unui accident se poate afla şoferul, un pasajer sau un pieton. Victima unui accident este reprezentată de o persoană care a suferit vătămarea integrităţii fizice şi morale,  sau care şi-a pierdut viaţa în urma accidentului.

Cine beneficiază de despăgubiri în urma unui accident soldat cu victime

Despăgubirile în cazul unui accident auto  pot fi solicitate de către victimă, în cazul în care acesteia i s-au pricinuit prejudicii fizice şi morale. În cazul în care accidentul s-a solodat cu pierderea vieţii unei persoane, indiferent de postura în care s-a aflat ca  victimă, şofer, pasager sau pieton, despăgunirile pot fi solicitate de către victimele indirecte, respectiv ascendenţi, descendenţi, soţi,  fraţi sau surori. În aceste cazuri despagubiri accidente rutiere  reprezintă daunele morale şi materiale, o indemnizaţie a durerii suferite în urma pierderii unei persoane dragi, exponentă a familiei restrânse.

Când poţi solicita despăgubiri în cazul produceri unui accident auto

În cazul producerii unui accident auto, atâta timp cât există fapta ilicită, prejudiciul, un raport de cauzalitate între faptă şi prejudiciu, şi vinovăţia autorului,  există şi  posibilitatea  reparării prejudiciilor morale şi materiale, de către persoana responsabilă de comiterea faptei, respectiv de către inculpat. Astfel, poţi solicita despagubiri accidente rutiere, dacă te constitui parte civilă într-un proces penal, fie ca parte vătămată, fie ca succesor al victimei în caz de deces. Se pot solicita despăgubiri atât de  către victimele aflate pe carosabil, cât şi de către cele  din autoturismul asupra căruia s-a produs impactul, dar  de către pasagerii din autovehiculul care a produs accidentul, evident,  cu excepţia conducătorului auto care a produs accidentul.

Despăgubirile în caz de accident

Despăgubirile nu pot fi solicitate în cazul în care se aplică constatarea amiabilă, context în care, oricum, nu există vătămări corporale. În urma unui accident grav, victima poate solicita despăgubiri pentru daune materiale, unde pot fi încadrate repararea maşinii, precum şi contravaloarea bunurilor din autoturism, distruse sau avariate în urma coliziunii, plata spitalizării sau  contravaloarea câştigului nerealizat de către victimă, din pricina faptului că nu a mai fost apt de muncă în urma accidentării. De asemenea, despagubiri accidente rutiere înseamnă şi repararea unui prejudiciu moral, în cazul în care accidentul s-a soldat cu decesul victimei. Acestea pot fi solicitate de către rudele până la gradul 4, atâta timp cât pot justifica existenţa şi amploarea prejudiciului provocat de moartea victimei. Astfel, espăgubirile pot fi solicitate de către ascendenţi, descendenţi, soţi, fraţi şi surori, şi vor fi stabilite pe cale judecătorească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *