Ce este o stomă și ce trebuie să știi despre aceasta?

De multe ori atunci când ajungi în situația de a avea o stomă, există anumite temeri, incertitudini legate de modul în care îți revii după înlăturarea unor porțiuni din intestin sau tractul urinar. Viața cu o stomă nu înseamnă doar restricții și greutăți. Numeroase persoane purtătoare de stoma sunt pe drumul unei vieți normale, adaptate social și profesional. Medicii și cadrele sanitare te ajută în acest demers post-operator, pentru a traversa cu bine etapa de adaptare la situația în care ai stomă.

Este util să înțelegi ce este stoma, ce tipuri de stome există și diferite situații în care se recurge la stomă. Nu în ultimul rând, stoma reprezintă o soluție avantajoasă unei perspective medicale dificile, care poate duce la îmbunătățirea calității vieții multor bolnavi.

Definiția stomei

Stoma este o deschizătură creată chirurgical în zona peretelui abdomenului, pentru aducerea la suprafață a unei zone din tubul digestiv sau din zona aparatului urinar, pentru a lăsa liberă trecerea materiilor fecale sau a urinei. Stoma rezultă ca urmare a unei operații împotriva anumitor maladii grave. Scopul stomei este sa asigure funcționarea aparatului digestiv sau urinar, preluând rolul excretor.

Tipuri de stome

Există mai multe tipuri de stomă, în funcție de rolul pe care îl au în organism, de poziționarea pe abdomen, iar clasificarea medicală este următoarea :

  • Ileostoma

Ileostomia este realizată prin conectarea unei părți finale a intestinului subțire, numit ileum la peretele abdominal printr-un orificiu numit stomă, pentru a permite evacuarea fecalelor. O ileostomie poate fi o soluție medicală temporară sau permanentă.

Ileostomia de tip permanent este aleasă ca metodă chirurgicală pentru extirparea datorată bolii a intestinului gros  sau a rectului. Ileostomia de timp temporar se alege dacă este înlăturată doar o parte a colonului iar rectul își păstrează funcția. Există mai multe boli care duc la opțiunea medicală a stomei : boala intestinala de tip inflamator (aici putem aminti colita ulcerativă sau maladia Crohn), cancer al colonului sau cancer rectal, anomalii congenitale, etc.

  • Colostoma

Colostomia este o operație chirurgicală realizată pentru devierea unei părți a colonului printr-un orificiu incizat la nivel abdominal. Această incizie se numește stomă iar colectarea materiilor fecale se realizează într-o pungă specială plasată pe abdomen peste stomă.

Colostomia este realizată în oricare parte a colonului, dar medicii de obicei recurg la deschiderea unui orificiu în zona din stânga a abdomenului. Cele mai frecvente maladii care duc la nevoia unei colostome sunt: cancerul rectal, traumatisme și anomalii congenitale, boala Hirschsprung.

  • Urostoma

O urostomă duce la înlocuirea funcției vezicii urinare prin devierea fluxului de urină spre o secțiune care aparține de intestinului subțire. Operația aduce la suprafață o parte din intestin, formând stoma, iar celălalt capăt este suturat. Ureterele sunt desprinse de vezica urinară și se prind chirurgical de secțiunea izolată a intestinului.

Urostoma este necesară în cazul unor probleme grave de sănătate a tractului urinar și vezicii, cancer sau maladii care necesită extirparea aparatului urinar.  Incontinența urinară este deseori foarte greu de controlat iar soluția unei stome poate readuce confortul unei vieți aproape normale pentru mulți bolnavi. Există maladii care afectează sever tractul urinar iar circulația urinei duce la probleme cronice ale rinichilor. Stoma este în acest caz un remediu care permite urinei să fie eliminată fără blocaje, protejând rinichii.

Când se recomandă stoma intermediară și când este folosită stoma terminală

Colostoma si ileostoma pot fi soluții temporare dar și definitive.

  • Stoma intermediară adică în continuitate este realizată nu la capătul intestinului ci într-o porțiune intermediară. Acolo se elimină conținutul intestinelor prin deschizătura stomei, iar medicii pot decide sa fie o modalitatea temporară de tratament.
  • Stoma terminală înseamnă că este secționat capătul intestinului și este scos în exterior la nivel abdominal printr-o deschizătură permanentă.

Colostomia poate fi realizată temporar sau permanent. Operația de înlăturare a unei părți afectate de boală din intestin se realizează prin incizie abdominală clasică sau laparoscopic.

Ileostomia este de asemenea recomandată temporar sau aleasă ca soluție permanentă. Rezecția intestinului gros sau înlăturarea rectului conduc la stoma permanentă.

Urostomia este o opțiune permanentă datorită îndepărtării chirurgicale a vezicii urinare. Organismul nu poate depozita urina iar punga atașată stomei va colecta continuu urina iar pacientul poate duce o viață lipsită de stresul incontinenței urinare.

In situația unor tumori localizate intestinal, medicii recomandă adesea ilestomie temporară. Stoma va permite intestinului să  își reia funcția normală după extirparea chirurgicală a tumorii. Operația de inversare a ileostomei va uni intestinul și poate închide stoma.

Stoma și boala Crohn

Maladiile inflamatorii intestinale reprezintă o serie de tulburări gastrointestinale de natură cronică. Aceste boli favorizează inflamația si ulcerarea tractului digestiv conducând frecvent la scaune cu sângerări și dureri abdominale acute.

Boala Crohn și colita de tip ulcerativ sunt cele mai des întâlnite boli care afectează tractul digestiv.

Față de boala Crohn, colita ulcerativă este întâlnită doar la nivelul colonului, adică a intestinului gros. Tratamentul chirurgicalîn boala Crohn conduce la evitarea unor probleme grave cum sunt ocluzia intestinala, fistulele, abcesele abdominale. Prin metoda chirurgicala se îndepărtează porțiunea afectată din intestin și se creează o deschidere abdominală artificială – stoma.

Avantajele stomei

Deși stoma reprezintă pentru mulți pacienți o perspectivă terifiantă, în realitate este o soluție chirurgicală care redă speranța unei vieți normale. Pacienții cu stoma se recuperează cu succes după intervenția chirurgicală, se acomodează cu manevrarea pungilor atașate stomei și învață cum să spele și să dezinfecteze stoma. Pe parcursul timpului, lipsa durerilor și revenirea la un ciclu zilnic normal îi avantajează pe cei care au traversat episoade de boală foarte dureroase și chinuitoare. Multe persoane cu stomă își regăsesc abilitățile de dinaintea bolii, pot călători, pot munci și se pot bucura de lejeritatea unei vieți fără stresul unei incontinențe urinare dificile sau a unor dureri cauzate de tumori.

Medicii si cadrele medicale sunt alături de cei care trec prin experiența stomei și îi ajută să poată folosi cât mai ușor pungile de stomă, să realizeze simplu eliminarea conținutului și să își continue obiceiurile zilnice în mod autonom. Activitatea fizică este recomandată iar viața sexuală poate decurge firesc, în condițiile în care purtătorul stomei este sprijinit psihic de partener, de familie și de cei din jur, pentru o viață socială cât mai aproape de normal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *