Ce face o agenție PPC

O agenție PPC face reclame plătite la clic pentru clienții săi. De aici abrevierea “PPC”, care înseamnă “Pay Per Click” adică “Plătește la clic”. Practic agentul publicitar plătește pentru reclame doar când cineva dă clic pe acestea.

Avantajul plății la clic versus alte modalități de plată pentru publicitate, cum ar fi plata la mia de afișări (CPM – Cost Per Mille) sau suma fixă pentru un anumit plasament, este că agentul publicitar are un control mult mai bun asupra rezultatelor. 

Când cineva dă clic pe un anunț înseamnă că își manifestă un interes pentru produsul promovat. Când cineva doar vede un anunț nu înseamnă că are un interes pentru acel produs, deci șansa de a vinde unei persoane care doar vede un anunț este foarte mică.

De aceea rezultatele anunțurilor plătite la clic sunt în general mai bune decât ale anunțurilor plătite în alt mod.

O agenție PPC își poate ajuta clienții cu crearea de campanii care să le aducă vânzări mai ieftine și mai multe decât prin alte metode publicitare.

Canalele principale de promovare principale pentru PPC sunt Facebook, via Facebook Ads și Instagram Ads, și Google Ads.

Agenția care face campaniile PPC trebuie să creeze anunțuri, trebuie să seteze campanii și trebuie să urmărească rezultatele pentru a le putea îmbunătăți.

Pe Facebook Ads o agenție poate face atât partea tehnică de setări cât și partea creativă de imagini sau video-uri pe care să le promoveze. De asemenea pe Instagram poate face story-uri în care să promoveze produsele clienților săi.

Pe Google Ads, agenția poate seta anunțurile text, poate seta zona geografică în care se se afișeze anunțurile, și poate seta dacă textele să difere pe desktop vs. mobil. De exemplu pentru o florărie care are un magazin local și unul online este important ca atunci când cineva caută de pe mobil anunțul să îndemne persoana la vizită în magazin. 

Dar dacă o persoană caută de pe un desktop atunci florăria îndeamnă prin anunțuri la cumpărarea de pe site.

O agenție PPC aajută clientul prin consiliere privid strategia optimă de promovare în funcție de contextul acelui client și de obiectivele lui. Partea de strategie este unul din beneficiile majore la a lucra cu o agenție vs. a face independent promovarea. 

Asta pentru că o agenție PPC are experiență din mai multe conturi și știe ce funcționează într-un caz anume, pe când un agent publicitar cu un singur cont probabil că nu are același nivel de experiență.

Pe lângă setare, administrare și strategie campanii, agenția mai face rapoarte periodice. 


După frecvența rapoartelor, acestea pot fi lunare sau săptămânale. Conturile publicitare cu multe campanii vor necesita rapoarte mai dese. După conținutul rapoartelor, acestea pot fi de rezultate, care prezintă cifrele din campanii, sau de activitate, care prezintă acțiunile făcute de agenție. Majoritatea agențiilor fac rapoarte de ambele tipuri.

Un alt lucru făcut de agenții este inovarea în domeniul PPC. Atât Facebook cât și Google inovează constant, uneori săptămânal, deci nivelul de schimbare este mare.

Agenția trebuie să fie la curent cu ultimele tendințe și cu toate noutățile anunțate de Google sau de Facebook, pentru a beneficia de ele sau pentru a se adapta la ele. Uneori modificările pot dezavantaja anumiți agenți publicitari și atunci agenția are datoria de a-i ajuta să se adapteze.

Și nu ultimul rând, o agenție PPC serioasă își consiliază clienții cu privire la alte aspecte care țin de marketing online. Nu în sensul de a oferi servicii diferite de PPC, ci de a oferi sfaturi de bune practici privind îmbunătățirea întregii activități online a clienților săi.

Ca o concluzie, o agenție PPC se ocupă cu strategia și implmenentarea unor campanii online pe Google și Facebook, și își ajută clienții să rămână la curent cu ultimele noutăți din domeniu, pentru a le aduce rezultatele dorite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *