Ce imbunatatiri de teren se pot efectua pentru a avea constructii sigure si durabile

Terenurile destinate constructiilor nu au intotdeauna un sol care sa se potriveasca perfect tipurilor de lucrari care trebuie sa se ridice pe acestea. Iar daca este vorba despre suprafete aflate in zone cu o umiditate mare sau in zone cu risc seismic ridicat, lucrurile se pot complica intr-un mod semnificativ. De aceea s-a cautat o solutie eficienta care sa modifice structura solului si sa il faca potrivit pentru construirea de obictive care sa fie si sigure, si durabile. In acest sens s-au folosit cu relativ succes coloanele de balast sau de vibrosubstitutie. Metodele s-au imbunatatit de la sfarsitul anilor 50, tehnica de vibrocompactare fara a adauga balast imbunatatindu-se de atunci substantial.
Dar ce inseamna executia de coloane de balast sau vibrosubstitutia? Vibrosubstitutia este o tehnica folosita pentru a se imbunatati terenul prin intarirea lui si are la baza folosirea de vibratii profunde. Aceasta tehnica de imbunatatire teren este utilizata nu doar pentru lucrarile civile comune, ci si in constructii cu destinatii industriale.
Cum se face executia de coloane de balast ?
Aceasta metoda foarte eficace, care imbunatateste structura solului, are la baza deplasarea laterala a terenului prin incorporarea si compactarea balastului in interiorul acestuia. Pentru acoperirea nevoii de a se asigura material granular coeziv solurilor s-a folosit acelasi echipament si aceeasi procedura utilizata pentru vibrocompactare, inclusiv macarale, lance de apa si aport de pietris de la suprafata. Pentru ca foloseste apa, procedura folosita pentru imbunatatirea terenului a fost numita vibrosubstitutie prin metoda umeda
Metode folosite pentru imbunatatire teren
Desi eficienta, vibrosubstitutia prin metoda umeda are principalul dezavantaj ca necesita obligatoriu aprovizionarea cu o cantitate importanta de apa, lucru nu intotdeauna usor de facut. Un alt dezavantaj este dat de indepartarea ineficienta a namolului rezultat in urma procedeului. Pusa in fata acestor probleme, tehnica a fost modificata si a aparut asa-numita metoda uscata.
Procedura de executie a imbunatirii terenului prin metoda uscata
Procedura de executie a imbunatirii terenului prin metoda uscata (dry-method), cu descarcare interna la baza (bottom-feed) presupune aducerea balastului intr-un buncar printr-un incarcator. O data ce este incarcat, pietrisul urca printr-un catarg de ghidare intr-o camera de descarcare, care se afla la capatul superior al ansamblului tub-vibrator. Vibratorul este introdus in pamant numai prin forta vibratiei radiale. In acest mod, pamantul se deplaseaza lateral si nu este nevoie sa se extraga niciun fel de material. Cand s-a atins adancimea stabilita in proiect, vibratorul este retras in trepte, nu deodata. Practic utilajul se retrage pe distante cuprinse intre 0,50 m si 1 m, astfel incat balastul introdus de varful inferior al vibratorului sa poata acoperi posibilele ”gauri” si sa asigure coloanelor o structura uniforma, omogena. Coloanele de balast ocupa astfel spatiul ramas liber in urma retragerii vibratorului si vibratiile asigura compactarea laterala a solului pana la cand forta pasiva incepe sa actioneze.
Aceasta este o tehnica alternativa pentru fundatiile traditionale adanci, care inlocuieste terenului existent prin imbunatatirea tuturor parametrilor particulari ai solului, facandu-l pretabil pentru a sustine o structura printr-o fundatie directa. Incorporarea coloanelor de balast duce la disiparea tensiunilor din sol. Adancimea la care se introduc coloanele este data de punctul care, o data atins, face ca asezarea ultierioara a solului sa fie neglijabila. In functie de sol, se pot folosi si stalpi de beton obtinuti prin pomparea betonului cu un vibrator, dar si de coloane de pietris care se injecteaza in balast, amestecat cu un chit pe baza de ciment.
Afla mai multe aici.