Ce joburi iti poti gasi in 2020, in Europa?

Criza pandemica provocata de SARS-COV-2/Covid 19 a influentat dinamica locurilor de munca europene, in sensul restrangerii lor si a migrarii activitatii – acolo unde situatia a permis-o – spre munca de acasa. Cu toate acestea, chiar daca oferta locurilor de munca de tip sezonier sau in industria turismului a cunoscut o scadere in acest an, exista suficiente domenii care ofera, in continuare, oportunitati pentru cei doritori de un loc de munca intr-una dintre tarile Uniunii Europene.

Daca te intereseaza sa iti largesti propriile optiuni, ori poate urmaresti acest aspect pentru cineva cunoscut, vei gasi mai jos cateva informatii utile despre domeniile cele mai ofertante si specificul angajarii in strainatate.

Domeniul medical

Una dintre ariile in care exista o permanenta cerere de personal la nivel european este cel al asistentei medicale. Nu exista tara din Uniunea Europeana care, mai ales in contextul actualei crize sanitare, sa nu se fie in cautare de personal calificat – uneori chiar si fara experienta – pentru gestionarea fluxului de persoane care au nevoie de asistenta medicala.

Germania, de exemplu, a patra economie a lumii si cea mai tare din Uniunea Europeana, este una dintre cele mai tentante locatii pentru medici si asistenti medicali, dat find faptul ca salariile oferite sunt foarte bune comparativ cu acele din celelalte tari. Din punct de vedere statistic, salariul unui medic in acest stat este cuprins intre 4400 si 5600 Euro brut lunar, iar pentru un asistent medical generalist este intre 2300 si 3200 Euro brut/luna, in functie de experienta.

Una dintre conditiile pentru a aplica pentru pozitia de asistent medical in Germania sau pentru cea de medic este cunoasterea limbii germane, cel putin la nivel  de certificare B2 sau C1 – necesara pentru obtinerea dreptului de libera practica (Approbation), precum si pentru comunicarea necesara cu pacientii si colegii.

Domeniul informatic

În plina expansiune si intr-o continua cerere de personal calificat este domeniul tehnologiilor IT&C. Pentru specialistii in dezvoltarea de solutii software, in limbaje precum Visual Studio, C+, NET Framework sau Java, salariul anual pot fi cuprinse intre 60.000 si 130.000 de lire in Marea Britanie, in functie de experienta si capacitatea de a conduce o echipa. Si Franta este in cautare de SAP Basis Arhitect, analisti de date si sisteme, programatori in Java, Linux, PhP, C+, pentru care salariile pot ajunge pana la 100.000 euro/an. Belgia si Olanda sunt alte doua tari foarte tentante, datorita numeroaselor oferte de locuri de munca pentru orice nivel de experienta si calificare, dar si a salariilor ridicate – programatorii si web-designerii sunt platiti cu salarii cuprinse intre 40.000 si 70.000 euro anual, in timp de o pozitie de management in IT primeste peste 100.000 euro/an.

Construcțiile

Desi afectata de criza noului virus, industria constructiilor isi mentine trendul ascendent, cererea in permanenta crestere de locuinte la nivelul fiecarei tari europene generand numeroase oferte de locuri de munca pentru varii specializari si niveluri de experienta. In aceste conditii, Germania, Austria, Olanda se gasesc in continua cautare de zugravi, electricieni, instalatori. Remuneratiile specifice acestor arii de activitate sunt cuprinse intre 12 si 14 euro/ora, ceea ce inseamna aproximativ 2200-2500 euro net lunar, la care se adauga diverse bonusuri de performanta.

Un alt domeniu care ofera in mod constant locuri de munca bine platite este cel al constructiilor de nave. Olanda, Germania si Danemarca sunt printre tarile europene care ofera cele mai mari salarii in domeniu, incepand de la 12-13 euro net/ora, cu posibilitatea de a ajunge chiar si la 20 de euro net/ora pentru sudorii experimentati.

In concluzie, indiferent de domeniul in care activezi, companiile europene sunt deschise cautarilor de specialisti cu experienta. Chiar daca unele sunt mai greu accesibile, prin prisma barierelor de limba sau a chiriilor piperate din zona in care se afla locul de munca, joburile bune se gasesc aproape oriunde in spatiul european. Pentru a alege corect, trebuie sa afli conditiile legale impuse de statul respectiv, contextul administrativ specific activitatii care te intereseaza, precum si optiunile de cazare si transport disponibile. Daca nu dispui de un contract de munca asigurat, vei gasi ajutor de nadejde in companiile care ofera servicii profesioniste de recrutare – e necesar doar sa ai rabdare si atentie, pentru a gasi oferta care ti se potriveste cel mai bine. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *