Cum alegi terenul de fotbal pe care sa te antrenezi in siguranta? Criterii de care sa tii cont

Nu esti foarte bine informat despre tipul de teren pe care va trebui sa joci? Ai dori sa cunosti punctele tari si punctele slabe ale fiecarei suprafete, pentru a te antrena in siguranta? Analizeaza urmatoarele tipuri de teren de fotbal de mai jos: vei gasi raspunsurile potrivite pentru tine.

Terenurile de fotbal pot fi impartite in sapte categorii majore, fiecare cu parametri diferiti de duritate si aderenta. Iata in detaliu caracteristicile fiecarei suprafete.

Teren Firm Ground (FG)

Terenurile de tip FG sunt printre cele mai raspandite si sunt folosite adesea in turnee si campionate, deci ca teren oficial de competitie. 

Acesta este un teren tare, ferm, uscat cu iarba naturala care, desi poate sa varieze de la un camp la altul, nu este niciodata prea mare si este compact sub picioare.

Campul natural de tip FG nu este de obicei alunecos. In acelasi timp, poate fi destul de dur, in functie de anotimpul in care joci pe el si de conditia ta sportiva.

Teren Artificial Soft Ground (AG)

Artificial Ground este relativ nou in domeniul terenurilor de fotbal. De fapt, aceasta categorie include soluri sintetice din cauciuc si soluri sintetice din granule de cauciuc si nisip. 

Aceste doua tipuri sunt printre cele mai populare in centrele sportive sau in cluburile de fotbal, care le folosesc adesea pentru antrenamente; in timpul iernii absorb mai putina apa decat campurile de iarba naturala si sunt  mai rezistente.

Suprafata acestor campuri este in general abraziva, destul de dura si cu multa aderenta. În plus, la temperaturi ridicate se resimte la picioare o senzatie foarte puternica de caldura.

Teren Hard Ground (HG)

Terenul de tip HG grupeaza soluri rigide si dure, sunt alcatuite din lut, nisip sau pietris. Prin urmare, este esential sa ai pantofi optimi pentru confortul piciorului.

Teren Soft Ground (SG)

Este un teren din iarba naturala tipic pentru sezoanele de toamna si iarna. Este moale, greoi, umed si noroios. Iarba este inalta si alunecoasa, confera instabilitate si aderenta slaba. Deseori se formeaza balti care ingreuneaza controlul mingii.

Teren Turf Ground (TF)

Terenurile de tip TF sunt alcatuite dintr-un covor de iarba sintetica cu nisip (cuartos sau granule de cauciuc) sau irigat cu apa, cunoscut ca AstroTurf.

Sunt terenuri foarte dure, unde sunt necesare incaltari care sa garanteze accelerarea si confortul. În plus, acestea sunt suprafete abrazive, care consuma intens talpa si partea superioara a pantofului.

Teren Indoor sau Futsal (IN)

Suprafetele indoor sau futsal sunt destinate jocului cu putini participanti, de exemplu 5 la 5 și de obicei sunt plate si extrem de tari. Materialele din care sunt realizate sunt parchet, PVC sau cauciuc. 

Pe acest tip de teren este necesar sa mentii o aderenta buna, de aceea trebuie sa folosesti incaltaminte potrivita, pentru a evita accidentarile.

Teren Street (ST) 

Sunt suprafete tari, zone hard-court pavate sau betonate ce se gasesc adeseori in zonele rezidentiale urbane. Aceste terenuri sunt delimitate prin plase pentru amenajarea terenului de fotbal din otel sau sarma.

De fapt, ele sunt de obicei destinate stilului liber sau fotbalului de strada, cu alte caracteristici fata de jocul normal de fotbal. 

In concluzie, terenul natural ramane cea mai sigura suprafata pe care sa te antrenezi. Daca totusi apelezi la variantele de mai sus, ele necesita o intelegere deosebita ce trebuie sa fie aplicata atat de jucatori, cat si de antrenori. 

Fotbalul este un sport de contact si ar trebui sa ramana asa. Leziunile sunt o consecinta inevitabila ale acestui contact, dar, daca iei in considerare suprafata de joc, controlul comportamentului si intensitatea competitivitatii, cu siguranta poti reduce  sau chiar evita accidentele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *