Ce NU trebuie să faci după inserarea unui implant dentar? Indicații post-operatorii

Tratamentul cu implant dentar se realizează în mai multe etape, de la faza de planificare și pregătire a procedurii, până la montarea coroanei dentare, trecând o perioadă de timp mai îndelungată. Aceasta se datorează faptului că gingia are nevoie de timp pentru a se reface după intervenția chirurgicală minim invazivă prin care se inserează implantul dentar, dar și a faptului că implantul dentar trebuie să fie acceptat de organism. Dacă urmează să te programezi pentru o astfel de intervenție chirurgicală, citește în continuare acest articol pentru a afla care sunt indicațiile post operatorii.
Iată ce reguli trebuie să respecți în perioada post-operatorie pentru o rată de succes cât mai ridicată
Aplică comprese cu gheață pe obrazul pe partea unde s-a inserat implantul, timp de 10-15 minute. După aceasta, pune compresele la frigider să se răcească 15 minute și apoi alte 15 minute pe obraz, această activitate fiind recomandată a se efectua tip de aproximatix 4 ore. Astfel se evită formarea edemului (umflarea) și a echimozelor (vânătăile). Umflatura post-operatorie este o consecință normală imediat după intervenție, urmând ca după 48-72 de ore să scadă.
Nu îți clăti gura energic cu apă în primele 18-24 de ore. Poți începe clătirea prescrisă (apă de gură specială – gluconat de clorhexidina 0,12% – sau apă sărată caldă) după primele 24 de ore, făcându-se o clătire ușoară după și între mese, cel puțin o săptămână.
Consumă lichide în cel mai scurt timp posibil. Se recomandă să se bea 6-8 pahare cu apă după operație până seara, la culcare. Evită pe cât posibil folosirea paiului, deoarece aspirația poate slabi cheagul de sânge și determină sângerare.
În primele 24 de ore consumă alimente moi care pot fi ușor mestecate sau înghițite. Evită să mănânci sau să bei lichide sau alimente foarte reci sau fierbinți (cafea, supă, ceai). Evită alimentele tari, condimentate, acide sau greu mestecabile câteva zile. Sunt recomandate legume fierte, salate sau pește, piureuri, timp de 5-7 zile, până ce firele vor fi îndepărtate. Totodată, consumul de produse alimentare făinoase sau dure poate cauza inflamarea zonei în care a fost inserat implantul dentar. Întotdeauna trebuie să mesteci pe partea opusă operației atâta timp cât rana nu este complet vindecată. Nu este grav daca mâncarea intră în contact cu locul operației, însă va trebui să clătești bine cu apă caldă, după fiecare masă.
Nu îți ridica buza și nu trage de obraz pentru a privi locul operației deoarece ai putea rupe suturile. Sensibilitatea va scădea de la o zi la alta. Pentru a preveni iritarea sau inflamarea rănii, evită atingerea ei cu limba sau cu degetele.
Evită perierea și folosirea aței dentare în primele 6 zile în zona operației. După 6 zile poți peria și curăța cu ață dentară, însă foarte delicat. Începe să periezi zonele nechirurgicale în ziua următoare operației. Zona operată trebuie neapărat curățată și ea, însă cu o periuță moale. Nu folosi în această zonă periuța electrică sau dușul bucal. O bună igienă orală este esențială pentru o vindecare rapidă.
Nu fuma, nu scuipa, nu sufla nasul, nu consuma băuturi alcoolice în primele 24 de ore. Aceste acțiuni pot întârzia vindecarea, crește disconfortul, determina sângerare și cauza complicații.
Odihnește-te cu capul ridicat, după operație, până seara, la culcare. Dacă vei sta întins imediat după operație, acest lucru poate duce la creșterea presiunii sângelui în cap. Este mai bine să stai într-o poziție verticală în primele ore de după operație. O plimbare seara va stimula circulația sangvină și limfatică. Ar trebui să eviți efortul și exercițiile fizice pentru câteva zile.
Este esențial să respecți aceste indicații și să acorzi o atenție sporită în perioada post-operatorie, dacă vrei să te bucuri de o durată de viață cât mai mare a implantului dentar și de o dantură perfectă.
Sursă foto: Pexels.com