Pași esențiali pentru a-ți face o grădină de la zero

Să începi o grădină este unul dintre cele mai satisfăcătoare proiecte pe care le poți face. Dar dacă ești nou la grădinărit, poate fi dificil să știi de unde să începi. Totuși, nu trebuie să fie complicat; atunci când împarți proiectul în bucăți, poți trece la grădinărit în propriul ritm. Și în curând vei vedea recompensele eforturilor tale cu priveliști frumoase, arome delicioase și flori cu mirosuri de vis.
Iată care sunt pașii pentru a avea grădina de vis
Alege cel mai bun loc de grădină
Aproape toate legumele și multe tipuri de plante cu flori au nevoie de 6-8 ore de soare în fiecare zi. Așa că trebuie să observi curtea pe tot parcursul zilei pentru a îți da seama ce locuri primesc soare plin față de umbră parțială sau totală. Nu îți face griji dacă curtea este în mare parte umbrită: nu veți putea crește roșii la umbră, dar multe alte plante se vor descurca bine.
Dacă este posibil, alege un loc relativ plat pentru grădină, deoarece este mai dificil și costisitor să te ocupi de o grădină în pantă. Și asigură-te că nouă ta grădină va avea acces ușor la o sursă de apă. Găsești pompe de apă calitative, hidrofoare și alte accesorii pe atomico.ro
Curățați terenul
Scapă de buruieni și gazon din zona pe care intenționezi să o plantezi. Dacă dorești rezultate rapide (dacă este deja primăvară și vrei legume în această vară), taie-l. Taie sub gazon cu o cazma, taie gazonul în secțiuni pentru a fi mai ușor de îndepărtat, apoi pune-l pe grămada de compost pentru a se descompune.
Alege plantele și începe să plantezi
Unii oameni studiază cataloage luni de zile; alții se îndreaptă spre magazinele pentru grădină și cumpără ceea ce îi uimește mai mult. Oricare dintre metode funcționează atâta timp cât alegi plante adaptate climei, solului și luminii solare. Poți chiar să găsești pe internet plantele sau semințele dorite. Iată câteva plante ușor de cultivat pentru începători:
Anuale: gălbenele, cosmos, mușcate, impatiens, floarea soarelui și zinnias
Plante perene: Susan cu ochi negri, crini de zi, urechi de miel, panseluțe și salvie rusească
Legume: castraveți, salată verde, ardei și roșii
Udă-le la momentul potrivit
Răsadurile nu trebuie lăsate niciodată să se usuce, trebuiesc udate zilnic. Se reduce udatul pe măsură ce plantele devin mai mari. De asemenea, transplanturile au nevoie de udare frecventă (din două zile) până când rădăcinile lor se stabilesc. După aceea, cât de des trebuie să le uzi depinde de sol, umiditate și precipitații, deși o dată pe săptămână este un loc bun pentru a începe.
Reține că apă este un element esențial nu doar pentru noi, oamenii, ci și pentru plante. Toate funcțiile lor biologice – absorbția și distribuția nutrienților, fotosinteză, creșterea etc. — se fac în funcție de disponibilitatea apei. Prin urmare, udarea plantelor și irigarea grădinii sunt esențiale pentru adăugarea de umiditate în sol, mai ales în lunile cele mai călduroase ale anului când precipitațiile sunt rare.
sursă foto: pexels.com