Ce presupune sigilarea dinților copilului și când realizăm procedura

Probabil că ai tot auzit de sigilarea dentară și te întrebi dacă și copilul tău are nevoie de acest tratament. În cazul în care încă mai ai nelămuriri, medicii stomatologi pediatri de la DENT ESTET 4 KIDS îți oferă informații complete despre această metodă de prevenție a cariilor dentare la copii.

Sigilarea dinților este o procedură modernă, 100% sigură, prin care suprafețele dentare sunt menținute intacte și rezistente printr-o peliculă transparentă ce se aplică pe dinte. Astfel, riscul apariției cariilor se diminuează semnificativ.

Ce presupune sigilarea dinților?

Așa cum am spus, sigilarea dinților este un tratament stomatologic modern de prevenție, utilizat împotriva apariției cariilor. El poate fi realizat atât pe dinții temporari (de lapte), cât și pe cei permanenți, fiind sigur și eficient.

Procedura de sigilare a dinților este rapidă. Dintele este curățat și uscat, apoi îmbrăcat într-un strat de gel special, al cărui rol este de a-l pregăti pentru materialul de sigilare. Apoi este aplicat acest material,ce acoperă exteriorul dintelui și împiedică, astfe,l acumularea bacteriilor în aceste spații. Etapa finală constă în utilizarea unei lămpi de fotopolimerizare, ce are scopul de a fixa substanța de sigilare. Simplu, nu-i așa?

Avantajele sigilării dinților sunt multiple. Procedura nu doar că este 100% sigură și nu afectează dintele, nu necesită anestezie, este rapidă și presupune o pregătire non-invazivă a dinților, ci:

  • menține sănătatea dinților temporari;
  • previne apariția cariilor;
  • previne apariția eventualelor probleme de erupție a dinților prematuri;
  • menține suprafețele dentare rezistente;
  • ajută, pe termen lung, în a economisi timp și bani.

Sigilarea dinților se menține pentru aproximativ 2 ani. Medicii stomatologi recomandă însă ca vizitele la clinică să se realizeze la intervale de 3-4 sau 6 luni, pentru evaluarea stării de sănătate a copilului și depistarea precoce a problemelor dentare.

Când este recomandată procedura de sigilare a dinților?

De regulă, sigilarea dinților este recomandată mai ales în cazul copiilor care nu pot realiza un periaj corect la nivelul ultimilor dinți de pe arcada dentară. În acest caz, periajul incorect va conduce la apariția cariilor. Sigilarea dentară vine în ajutor oferind dinților un scut protector, mai multă rezistență în fața acestor inamici ai dințișorilor sănătoși. 

Sigilările dentare se pot aplica pe suprafața molarilor și premolarilor, dinți ce prezintă un relief ocluzal mai proeminent și sunt mai predispuși la acumularea plăcii bacteriene, precum și pe fețele palatinale ale incisivilor superiori. Pot fi aplicate, așa cum am spus, pe dinții temporari (dinți de lapte) sau pe dinții permanenți. În cazul dinților permanenți, este important ca tratamentul să se realizeze la scurt timp după erupția lor pentru a le asigura protecția necesară de la început.

Vârsta recomandată pentru acest tratament stomatologic diferă în funcție de tipul dinților astfel: de la 3-4 ani în cazul dinților temporari și 6-7 ani în cazul molarului permanent I și de aproximativ 12 ani în cazul premolarilor și molarului II.

Important de știut! Primii dinți permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani (molarul de 6 ani). Aceștia sunt extrem de sensibili fiind incluși în dentiția mixtă și rămânînd pentru toataă viața. Ceea ce înseamnă că trebuie să le acordăm o atenție deosebită pentru a-i menține sănătoși pe termen lung. Tocmai datorită expunerii îndelungate la factori externi, aceștia sunt mai expuși în fața cariilor dentare și ca atare este recomandat să fie sigilați imediat ce au apărut – în acest mod li se va asigura sănătatea pe termen lung.

Unde poți merge cu copilul pentru a-i asigura tratamente de calitate

Atunci când vorbim despre tratamente stomatologice pentru copii, este important ca experiența acestora la medicul dentist să fie poztiviă de la început.  O clinică de stomatologie pediatrică va oferi tratamente adaptate nevoilor copiilor, cu ajutorul unei echipe de medici stomatologi pediatri special pregătiți în comunicarea cu copiii, asigurând acestora siguranța și confortul necesar.

Pentru tratamentul de sigilare a dinților, dar și pentru celelalte tratamente dentare specifice copiilor, poți alege DENT ESTET 4 KIDS. Grupul de clinici dentare destinate exclusiv copiilor se remarcă pe piață prin calitatea serviciilor oferite, prin echipa medicală ce participă constant la cursuri de perfecționare în afara țării, prin modul atent în care tratează fiecare pacient și mediul conceput astfel încât să asigure micuților o experiență cât mai plăcută, distractivă și relaxantă.

La DENT ESTET 4 KIDS copiii au parte de o primă vizită la medicul dentist pediatru confortabilă, lipsită de stres, transformată într-o frumoasă aventură de descoperire a importanței îngrijirii dinților. Întotdeauna, părinții pot beneficia de sprijinul unui psiholog cu experiență și de medici specializați în comunicarea și tratamente dentare pentru copii. Acum că știi ce presupune sigilarea dinților, nu ezita să faci o programare. Găsești toate informațiile necesare pe site-ul de4kids.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *