Tribunalul București admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de DNA cu Radu Budeanu, care scapă cu 2 ani de închisoare cu suspendare – Esential

Tribunalul București a admis miercuri acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între Direcția Națională Anticorupție și Radu Budeanu, patronul Cancan și Gândul, în dosarul Hidrolectrica, în care omul de afaceri a recunoscut că a intermediat o mită de 5 milioane de dolari primită de Elena Udrea.

„În baza art. 485 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție cu inculpatul BUDEANU RADU IOAN, pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență, prevăzută în art. 26 din Codul penal din 1969 rap. la art. 6 indice 1 din Legea nr. 78/2000”, se arată în decizia Tribunalului București, care poate fi atacată în apel în termen de 10 zile.

În urma acestui acord, Radu Budeanu este condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influență. Acesta are termen de încercare de 4 ani.

De asemenea, inculpatul va plăti 1.700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (din care 1.500 lei din cursul urmăririi penale).

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii notau:

  • În vara – toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-și exercite influența în vederea menținerii, în parametrii deja negociați (preț și cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA.
  • În același context, în perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul B.R.I., printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziție de omul de afaceri.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, precizează DNA.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul București.

În noiembrie 2015, Radu Budeanu a fost ridicat și audiat de procurorii DNA, fiind plasat apoi sub control judiciar pe cauțiune (2.000.000 lei), pentru trafic de influență, în formă continuată și spălare de bani.

Acuzațiile DNA:

  • În vara anului 2010, inculpata Udrea Elena Gabriela în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul inculpatului Budeanu Radu Ioan, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.
  • În același context, la sfârșitul anului 2011, inculpatul Budeanu Radu Ioan a primit de la același om de afaceri o parte din suma de bani pretinsă de inculpată.
  • La începutul anului 2012, în scopul menționat mai sus, inculpatul Budeanu Radu Ioan i-a remis inculpatei Udrea Elena Gabriela suma de 3.800.000 USD primită de la omul de afaceri și i-a înlesnit preluarea unei creanțe de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.
  • Pentru a ascunde adevăratul beneficiar al creanței de 900.000 de euro, și implicit adevăratul proprietar al firmei respective cu activitate în mass media, inculpatul Budeanu Radu Ioan a facilitat inculpatei Udrea Elena Gabriela încheierea unui contract de novație cu schimbare de creditor, între firma omului de afaceri și o altă societate recomandată de inculpata Udrea Elena Gabriela. ( Comunicat transmis de DNA în 19 noiembrie 2015)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *