Ce responsabilitati au producatorii si importatorii fata de mediu?

Pana in 2030, Romania trebuie sa se ocupe de reciclarea unui procentaj de cel putin 65 la suta din totalul deseurilor, iar producatorilor le revine o responsabilitate destul de mare in privinta reciclarii deseurilor provenite din ambalaje. Prin directivele date de Uniunea Europeana, se urmareste reducerea efectelor nocive asupra mediului, iar orice producator care fabrica, achizitioneaza, reambaleaza sau importa produse are responsabilitatea de a recicla deseurile.
Cum ii ajuta transferul de responsabilitate pe operatorii economici?
Fie ca este vorba despre deseuri precum ambalaje de diverse tipuri sau echipamente electrice si electronice, autovehicule scoase din uz, anvelope, baterii si acumulatori, substante nocive sau uleiuri, un producator sau un importator are datoria de a se ocupa de reciclarea deseurilor. Din fericire pentru acestia, transferul de responsabilitate le salveaza timp si numeroase eforturi operatorilor economici, iar EcoSynergy.ro vine in ajutorul oricarui producator si importator, realizand reciclarea deseurilor si valorificarea conform tintelor stabilite. Astfel, efectuarea rapoartelor, documentelor si contractelor cu agentii de reciclare pot fi usor acoperite de un transfer de responsabilitate.
In mod normal, responsabilitatile operatorilor economici includ raportarea lunara a produselor si deseurilor introduse pe piata, realizarea evidentelor lunare, organizarea unui sistem extins de raspundere, raportarea lunara a produselor reglementate cu un impact mai ridicat asupra mediului, efectuarea unor rapoarte anuale care ajung sub evidenta Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Prin incheierea unui transfer de responsabilitate cu o organizatie specifica, toate aceste atributii trec in grija organizatiei de transfer. O astfel de intreprindere acopera reciclarea si realizeaza toate activitatile impuse de directivele actuale, in acord cu tintele stabilite de legislatia de mediu. Un contract incheiat cu o organizatie de transfer implica raportarea cantitatii de ambalaje, preluarea riscurilor si asumarea raspunderii fata de autoritatile de mediu, trasabilitatea deseurilor si transparenta in privinta obiectivelor atinse.
Reciclarea ofera o schimbare cruciala pentru un viitor mai sustenabil si o gama variata de beneficii, atat pentru mediu, cat si pentru economie. Cum noile tehnologii au ajuns sa fie capabile sa creeze o varietate de produse obtinute prin deseuri reciclate, reciclarea trebuie sa fie o prioritate pentru toti, mai ales pentru mediul afacerilor. Economia circulara prezinta avantaje semnificative pentru intreaga Europa, iar politicile care o sustin deschid usile investitiilor si activitatilor care conduc spre o economie sustenabila si in acord cu necesitatile actuale. Pentru o astfel de schimbare, organizatiile de transfer au un rol important, acestea stapanind experienta si cunostintele specifice. Reciclarea nu este benefica doar pentru siguranta mediului, ci si pentru mediul de afaceri. Pe langa reducerea efectelor nefaste asupra mediului, activitatile de reciclare pot genera foarte multe locuri noi de munca, atragand si investitii.
Acestea fiind spuse, gestionarea deseurilor si activitatile de reciclare nu pot fi o responsabilitate individuala, ci implica numeroase eforturi comune la o scara cat mai mare. Operatorilor economici le revin responsabilitati multiple in privinta reciclarii si gestionarii deseurilor, dar organizatiile de transfer simplifica semnificativ procesul de reciclare, genereaza rapoartele si ajuta la economisirea timpului operatorilor, ajutand simultan la reducerea alterării mediului.
Sursa foto: Unsplash.com