Ce scrie presa elvețiană despre Nemo, concurentul care a adus în țară premiul Eurovision

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Presa elvețiană laudă la unison prestația reprezentantului său la Eurovision, iar orașul în care acesta locuiește l-a serbat pe câștigător.

Nemo, in momentul aflarii vestii ca a castigat EurovisionFoto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Thelocal.ch: Orașul natal al lui Nemo sărbătorește câștigarea Eurovision

Fanii lui Nemo au petrecut pe străzile din Biel după ce eroul din orașul lor natal a câștigat duminică Eurovision Song Contest pentru Elveția.

Orașul plănuiește să organizeze o petrecere oficială în onoarea lui Nemo Mettler, după ce tânărul de 24 de ani a triumfat în spectaculosul anual de televiziune.

„Nemo ești cel mai bun! Ai reușit! Ai câștigat finala Eurovision! Entuziasmul și performanța ta autentică i-au convins pe toată lumea!” a spus orașul pe X.

„Felicitări! Orașul tău Bienne este extrem de mândru de tine: bravo și mulțumesc! Ai dus culorile Bienne sus în toată lumea!

„Așteptăm cu nerăbdare să sărbătorim victoria ta în curând la Bienne, la o recepție publică oficială”.

Cunoscut atât sub numele său german, cât și sub numele francez, Biel/Bienne din nord-vestul Elveției, orașul este cel mai mare oraș bilingv din țară și inima industriei ceasornicăriei națiunii alpine.

În fața unui ecran uriaș, câteva sute de oameni s-au adunat pentru a urmări acțiunea Eurovision în direct de la Malmo în Suedia și pentru a-l încuraja pe Nemo.

Suporterii s-au așezat la bănci și mese înconjurate de camioane cu mâncare, savurând o sticlă de vin sau o bere în vremea caldă de sâmbătă seara, pe strada General Dufour a orașului.

Au fluturat steagul elvețian, au stat pe bănci și au cântat în timpul spectacolului lui Nemo de la Malmo, aplaudând și aplaudând la final, cu un fan fluturând o eșarfă Eurovision în culorile elvețiene roșu-alb.

„Biel este mândru de cariera lui Nemo și a lui Nemo, care a început în centrele de formare și instituțiile culturale din Biel”, a spus municipalitatea .

„Nemo a arătat în mod regulat cât de mult au inspirat și influențat pozitiv călătoria culturală a lui Nemo simplitatea și deschiderea la minte a orașului bilingv Biel”.

Ministrul de Interne al Elveției, Elisabeth Baume-Schneider, l-a felicitat pe Nemo, numind victoria la Eurovision „recunoașterea personalității tale impregnate de exuberanță, sensibilitate, intimitate și îndrăzneală”.

Fostul profesor de canto al artistei/artistului- Eli Schewa Dreyfus- era și ea în public. „A făcut un spectacol greu de imaginat . Este atât de natural pe scenă…”. Glenda Gonzalez Bassi, directorul direcției de cultură a municipalității a spus că Nemo a jucat și pe scena teatrului municipal, fiind talentat și ca actor: „Cariera și talentul lui Nemo sunt remarcabile și unice – un exemplu perfect al diversității și deschiderii culturii lui Biel”, a spus ea.

Luzerner Zeitung: Nemo Mania! Reacțiile la istoricul ESC elvețian triumf

Suntem campioni ESC (Eurovosion Song Contest)! Nemo realizează ceva istoric în Suedia și obține a treia victorie ESC a Elveției după Lys Assia și Céline Dion. Internetul, politicienii și chiar adversarii îl acoperă pe Nemo cu laude –

Politicianul Partidului Verzilor, Sibel Arslan îl sărbătorește pe Nemo în mai multe tweet-uri. Printre altele, ea mai subliniază că cu Nemo, o persoană non-binară a câștigat pentru Elveția – un gen care nu există oficial în Elveția.

Există și felicitări de acasă. Orașul Biel își felicită cel mai faimos cetățean.

Unul dintre predecesorii lui Nemo este, de asemenea, plin de bucurie. Appenzeller Marius Bear, care a reprezentat Elveția la ESC în 2022, a împărtășit momentul în care a fost anunțată victoria lui Nemo. El este deosebit de mulțumit că competiția vine acum în Elveția.

Cântărețul de soul din Zurich Marc Sway este pur și simplu mândru. El arată dimensiunea istorică a triumfului lui Nemo: „Tocmai ai făcut istorie!” Nemo este o persoană grozavă cu un talent enorm. Viitorul pare luminos.

Dar triumful elvețian nu este doar o sursă de bucurie printre cei care erau deja în favoarea lui Nemo. Chiar și adversarii de la ESC îi respectă Nemo. De exemplu, cântărețul german Isaak, care a obținut locul 12, cel mai bun rezultat german în șase ani. Tânărul în vârstă de 29 de ani a spus că melodia lui Nemo a fost o „melodie nebună”. Elveția a câștigat pe bună dreptate.

Tribune de Geneve: A trebuit să ascund drapelul non-binarilor ca să pot să-l arăt în fața camerelor

Elveția a adormit vineri sub o auroră boreală mov și neașteptată. Cert este, weekendul va fi un reper pentru că această magie a durat. A fost un halou de vedete roz și europene pe care țara a făcut ploaie sâmbătă târziu, după o seară incredibilă marcată de victoria lui Nemo la Eurovision Song Contest.

Artistul din Bienne – acumulând cele „douăsprezece puncte” la momentul rezultatelor apoi sprijinul publicului – a oferit țării noastre a treia victorie, după Lys Assia în 1956 și Céline Dion în 1988. Nemo a deschis în mod special o breșă în această competiție care constituie al treilea eveniment de televiziune din lume ca audienţă.

Dovadă în acest sens a fost conferința de presă care a urmat victoriei sale. O întâlnire cu mass-media care aproape a devenit politică. Și pe care artistul care nu se definește nici băiat, nici fată se confruntă cu o naturalețe dezarmantă.

De la crearea competiției, problemele geopolitice au fost mereu prezente la Eurovision. Cu conflictele din Ucraina sau Gaza, ediția din 2024 nu a fost cruțată. Dar tocmai pe aspectul societal va rămâne în anale, cu al treilea gen care și-a văzut câștigând recunoaștere, deși simbolică. În 1998, cântăreața israeliană și transgender Dana International a câștigat competiția. În 2014, Conchita Wurst a perturbat jocul cu personajul ei hiperfeminin având o barbă foarte bărbătească.

Elveția a câștigat cea de-a 68-a ediție a Eurovision datorită victoriei lui Nemo și melodiei sale „The Code”.

La o oră de la încoronarea sa, artistul a răspuns unui public de jurnalişti care şi-au concentrat rapid întrebările pe mesajele pe care hit-ul său „The code” le transmite. În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, această conferință de presă – difuzată cât de bine s-a putut în direct pe canalul RTS – a făcut posibil să ia pulsul primei victorii a unei persoane nebinare.

Nemo și-a exprimat bucuria de a-și promova micul oraș, țara sa și talentele artistice pe care Elveția se luptă adesea să le exporte. Artistul împărtășește această victorie cu echipa sa și co-autorii acestui hit acum internațional. Dar pe fond a vrut presa să audă.

Iar Nemo povestește că… „chiar și aici, la Eurovision”, securitatea l-a împiedicat să-și aducă steagul – galben/alb/violet/negru – pe scenă, standardul nebinarității sale: „A trebuit să-l ascund ca să pot să-l arăt în fața camerelor!” „Dar pentru asta ar trebui folosit Eurovision: pentru a transmite mesaje de toleranță și pace, pentru a arăta că trebuie să acceptăm diferențele.”

Swissinfo:ch:

Rapperul și cântărețul elvețian Nemo a câștigat concursul Eurovision de anul acesta cu The Code , o melodie de tobe și bas, operă, rap și rock despre călătoria lui Nemo de auto-descoperire ca persoană non-binară.

Elveția a marcat un total de 591 de puncte, în fața Croației pe locul doi, cu 547 de puncte. Ucraina s-a clasat pe locul al treilea, în timp ce Israel a fost pe locul cinci.

„Sper că această competiție poate continua să încurajeze pacea și demnitatea pentru toată lumea”, a spus un Nemo emoționat în momentul în care și-au primit premiul.

Tânărul de 24 de ani și-a interpretat apoi pentru a doua oară pe scenă piesa „The Code”, care, alături de Croația, se afla în fruntea listei numelor menționate de casele de pariuri în ultimele săptămâni.

„Pentru o țară precum Elveția, a avea o melodie care încorporează non-binaritatea nu este o ispravă ușoară”, a spus Nemo la conferința de presă de după competiție.

Nemo a subliniat că Elveția nu are în prezent un al treilea pronume oficial și a cerut o mai bună reprezentare a comunității non-binare în politică.

Prin câștigarea în acest an, Nemo a oferit Elveției al treilea titlu, după mai bine de treizeci de ani fără victorie. Elveția a câștigat concursul inaugural Eurovision de la Lugano în 1956 și în 1988, cu victoria lui Céline Dion, în vârstă de 20 de ani, pentru Elveția.

„Acest trofeu este foarte special pentru Elveția”, a spus Nemo. „Nu este întotdeauna ușor pentru artiștii din această țară să-și facă un nume în afara granițelor ei”.

Nemo a fost felicitat de o serie de personalități politice, printre care ministrul de Interne Elisabeth Baume-Schneider, care este și responsabilă cu cultură. Pe platforma de socializare X, ea s-a referit la victorie ca la o recunoaștere a multiplelor talente și a personalității exuberant ale lui Nemo.

spot_imgspot_img