Ce tip de lumina LED sa alegem: lumina rece vs. lumina calda?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Avand in vedere faptul ca, in ultima perioada, timpul petrecut acasa a crescut vizibil, iluminatul interior este si mai important. In raport cu acesta, temperatura de culoare este esentiala deoarece ea are impact direct asupra dispozitiei si productivitatii zilnice.

Nu putem face aceeasi alegere pentru intreaga casa. Sursele de lumina difera in functie de camera in care sunt folosite iar decizia cu privire la temperatura de culoare a sistemelor de iluminat nu ar trebuie sa fie luata in functie de preferinte ci de impactul pe care il are asupra activitatilor. Cunoscand beneficiile fiecarui tip de lumina, vei putea realiza designul potrivit pentru locuinta ta.

Sisteme de iluminat cu lumina calda

Despre lumina calda se spune ca are un ton galben-portocaliu ce imita, cel mai bine, lumina naturala. Este o lumina linistitoare, extrem de apreciata pentru starea de relaxare pe care o induce persoanelor care aleg sa o foloseasca. Prin urmare, ea se recomanda a fi folosita, cu precadere, in spatiile destinate odihnei sau activitatilor relaxante, precum dormitorul si holurile. De asemenea, lumina alba calda este perfecta pentru spatiile unde doresti sa creezi o atmosfera intima si primitoare.

Sisteme de iluminat cu lumina alba rece

Sisteme de iluminat cu lumina alba, rece au rolul de a sustine o mai buna observare a detaliilor si a culorilor. Prin urmare, acestea sunt preferate in spatiile de lucru, de studiu sau al celor destinate activitatilor ce necesita multa atentie. Astfel, designerii de interior recomanda amplasarea lor in birouri si biblioteci deoarece te vor ajuta sa citesti cu mai multa usurinta dar si in bai si bucatarii, spatii care solicita vederea, atentia si indemanarea.

Sisteme de iluminat cu lumina neutra

Aceste sisteme de iluminat sunt folosite, cel mai des, pentru iluminat office, in cadrul spatiilor de lucru din cladirile de birouri sau spatii comerciale. Ele ofera o lumina cu un ton echilibrat, care imbina caldura luminii naturale cu aspectul glaciar al albului rece. In acest mod, ea contribuie la stimularea concentrarii, ajutand in timpul sedintelor sau sesiunilor de brainstorming, fara a obosi ochii. Prin urmare, daca lucrezi de acasa in aceasta perioada sau esti freelancer ar fi util sa instalezi sisteme de iluminat cu lumina neutra in zona aferenta biroului.

Lumina rece vs. lumina calda

Cu siguranta, fiecare tip de lumina are rolul sau si merita integrat in designul unei locuinte. Este, insa, important ca alegerea sa se faca in mod corect.

Lumina calda este, de obicei, preferata deoarece ajuta la conturarea unei ambiante familiare si primitoare. Avand in vedere ca stimuleaza secretia de melatonina, ea induce o stare de relaxe si confera un somn odihnitor. In schimb, scade puterea de concentrare atunci cand lucrezi si este obositoare pentru ochi in cazul unei lecturi lungi.

Lumina rece ofera, si ea, numeroase beneficii daca este folosita in spatiile corespunzatoare. In zonele de lucru, ajuta la distingerea culorilor si detaliilor. Este, alegerea perfecta si atunci cand copiii ta isi fac temele deoarece stimuleaza concentrarea. Folosita insa, in exces, induce stari de oboseala si poate conduce la dureri oculare sau de cap.

Sisteme de iluminat inteligente

In cazul in care nu reusesti sa alegi o anumita temperatura de lumina sau o camera indeplineste mai multe functii, poti apela la o solutie moderna si extrem de apreciata in domeniul automatizarilor de casa – smart casa: sistemele de iluminat LED inteligente. O data cu aparitia tehnologiei LED au fost facute progrese uimitoare. In acest mod, fie ca preferi o plafoniera LED sau spoturi LED, poti alege sa le accesezi cu ajutorul unei telecomenzi sau chiar direct pe de un device mobil. In functie de activitatea pe care o desfasori, trecerea de la lumina alba calda la cea rece se va face rapid. De asemenea, poti alege, inclusiv, intensitatea luminii sau stabili orele la care sa se aprinda ori inchida.

Prin urmare, fiecare tip de lumina prezinta atat avantaje cat si dezavantaje. Foloseste-le corespunzator pentru a profita, la maxim, de caracteristicile lor.

spot_imgspot_img