Cehia: Guvernul renunță la certificatul Covid – International

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Operatorii de restaurante și hoteluri din Cehia au primit joi o veste bună, guvernul anulând obligativitatea certificatelor de vaccinare pentru accesul în restaurante și la evenimente, în condițiile îmblânzirii valului Omicron, transmite Reuters.

Hotelurile și restaurantele din Praga, o destinație turistică de prim rang, au avut mult de suferit pe parcursul pandemiei, iar acum speră că restricțiile nu vor mai reveni.

„Relaxarea înseamnă că oaspeții pot veni fără nicio restricție, asta este – bineînțeles – un lucru binevenit… A durat mult timp pentru toată lumea, nu doar pentru noi, cei din gastronomie, ci pentru întreaga societate”, a declarat Tomas Lachman, manager la restaurantul Oblaca din turnul TV din Praga.

Republica Cehă este cea mai recentă țară europeană care a relaxat restricțiile, în condițiile în care guvernul speră că vârful valului Omicron a trecut.

Această țară de 10,7 milioane de locuitori a înregistrat unul dintre cele mai mari bilanțuri de decese pe cap de locuitor din lume, cu 37.660 de victime până în prezent. Infecțiile zilnice au atins un vârf de 57.232 pe 1 februarie, scăzând miercuri la 29.059.

Aplicarea obligativității privind certificatul de vaccinare a fost puțin strictă și multe baruri nu au cerut clienților să-l prezinte. Unii au refuzat în mod asumat respectarea regulilor.

„Eram într-o situație perversă în care cei care respectau regulile sufereau, în timp ce aceia care nu dădeau doi bani pe ele și chiar o spuneau deschis făceau profit”, a declarat Tomas Prouza, șeful unui grup de lobby pentru comerț și turism, salutând sfârșitul restricțiilor.

„Bilanțurile scad, spitalele nu mai sunt pline, acesta este un moment în care trebuie să începem să trăim normal”, a adăugat acesta.

Numărul de persoane internate în spitale a continuat să crească, până la 3.784 marți, dar este mult sub maximul de peste 9.000 din martie anul trecut.

Guvernul menține însă obligativitatea măștii în interior și în mijloacele de transport în comun, precum și limitele privind numărul spectatorilor la evenimentele culturale și sportive.

Testarea regulată obligatorie în școli și la locurile de muncă se va încheia la 18 februarie.

Premierul Petr Fiala a declarat miercuri că majoritatea restricțiilor rămase vor fi ridicate începând cu luna martie.

Katerina Joklova, manager general la hotelul Vienna House Andel’s Prague, a spus că acesta are o rată de ocupare de 10-15% și că orice relaxare este binevenită: „Este cu siguranță o luminiță la capătul tunelului, un semn că ne întoarcem la viața normală”.

spot_imgspot_img