Cehia: Parlamentul extinde starea de urgenţă din cauza valului de refugiaţi ucraineni

0

Starea de urgenţă instituită ca urmare a valului de refugiaţi ucraineni va fi prelungită în Cehia cu o lună, până la sfârşitul lunii iunie, după ce parlamentarii au dat undă verde joi seară, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Refugiaţi ucraineni în gara din PragaFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Optzeci de parlamentari au votat pentru, în timp ce 50 au votat împotrivă şi 11 s-au abţinut.

Starea de urgenţă a fost activată pe 4 martie ca răspuns la numărul mare de cetăţeni ucraineni care au sosit în Cehia după invazia rusă şi permite guvernului să adopte măsuri de criză ample. Acestea includ oferirea de asistenţă de bază, cum ar fi cazare şi hrană, dar şi înfiinţarea de centre de asistenţă în toate regiunile.

Premierul Petr Fiala a promis că aceasta va fi ultima prelungire.

Opoziţia a folosit ocazia pentru a adresa critici guvernului, fostul ministru de finanţe Alena Schillerova acuzând executivul de haos şi “lipsa oricărui fel de plan” în procesul de înregistrare a refugiaţilor.

Politicianul de extremă dreapta Tomio Okamura a cerut ca refugiaţii să fie trimişi acasă “pentru a-şi putea reconstrui ţara”.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, peste 348.000 de ucraineni au ajuns în Cehia şi au primit permise de şedere. Se estimează că peste o treime a părăsit Cehia de la acea dată.

Peste 50.000 de ucraineni şi-au găsit deja de lucru, potrivit cifrelor oficiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *